Gå til sidens hovedinnhold

Landet rundt: – Vær så snill, ikke gjør dette, sier renovasjonsselskapet

Artikkelen er over 3 år gammel

Gjør du denne Fjordland-tabben?

80 prosent av Norges befolkning leverer skitten plast i innsamlingsordningen for plastemballasje, viser en ny undersøkelse som TNS har gjort. Det tilsvarer 1,8 millioner husholdninger, melder NRK skriver IFinnmark.

Uvanen truer den norske gjenvinningsinnsatsen, sier selskapet Grønt Punkt Norge.

Problemet er at det kun er litt møkk blant plasten som skal til for at all plasten husholdningene sender inn blir forurenset.

LES OGSÅ: Gørild opplevde leieboer-mareritt: – Jeg fryktet at vi aldri skulle bli kvitt den lukta

Forurensning spres

– Si at du kaster ni ting som er rent og en ting som er møkkete, når det presses sammen, så spres forurensingen over på det andre, sier Christian Lie, leder for innsamling hos Sirkula.

Selskapet oppfordrer derfor nordmenn til å bare legge tom plastemballasje i plastreturen.

Majonespakken er for eksempel fy-fy å kaste i den blå sorteringsposten, skriver ringkringkasteren. Likeså er møkkete plastemballasje fra Fjordland en dårlig idé å sortere – med mindre emballasjen først er skylt i kaldt vann og gjerne reingjort med oppvaskbørsten, vil det si.

LES OGSÅ: Skulle tømme søppel – dro med seg deler av hustaket

Sparer mye olje

– Dersom det ikke går, er det mye bedre at du kaster den skitne emballasjen i restavfallet, sier administrerende direktør i Grønt Punkt, Jaana Røine.

Han minner om at det er viktig å sortere plast, for en kilo gjenvunnet plast gir en kilo ny plast, men for å lage en kilo plast av olje trenger du to liter olje.

Les også

Om noen år kan søppelet havne på Helgelandsmoen

 

Kommentarer til denne saken