Apotekene rennes ned – her er tipsene til deg som plages

EKSPERTENS RÅD: Farmasøyt Roque Jimenez jobber på Apotek 1 på Torgterrassen i Stavanger. Han anbefaler lokal behandling som øyedråper og nesespray før allergitabletter. - Saltvannsøyedråper kan i seg selv være nok for dem med bare litt allergi, sier Jimenez. Foto: Magnus Ekeli Mullis

EKSPERTENS RÅD: Farmasøyt Roque Jimenez jobber på Apotek 1 på Torgterrassen i Stavanger. Han anbefaler lokal behandling som øyedråper og nesespray før allergitabletter. - Saltvannsøyedråper kan i seg selv være nok for dem med bare litt allergi, sier Jimenez. Foto: Magnus Ekeli Mullis

Artikkelen er over 1 år gammel

Farmasøyt Roque Jimenez merker at bjørkepollen-sesongen kom brått på mange i år.

DEL

(Nettavisen Økonomi): Tirsdag meldte mange apoteker om omsetningsvekst på allergimedisiner og stor pågang fra kundene. Apotek 1 ser en 50 prosent økning mot fjoråret, mens Vitusapotek har solgt 12 prosent flere allergimedisiner i år. Apotekforeningen melder om 14,99 millioner solgte døgndoser allergimedisin så langt i år, en 14,2 prosents økning fra tilsvarende periode i fjor.

– Vi merker absolutt større pågang enn tidligere. I går var det svært mange kunder som ville kjøpe øyedråper. Vi er blant de eneste i byen som har øyedråper mot allergi igjen. Det er svært høy etterspørsel, sier farmasøyt Roque Jimenez.

Jimenez og kollega Eva Haaland må ta imot Nettavisen Økonomi før åpningstid for å få tid til å snakke. Med en gang apoteket åpner, renner det inn sju kunder på det lille apoteket på Torgterrassen i Stavanger. Mange går rett mot allergi-seksjonen.

LES OGSÅ: Det koker hos apotekene: Salget av denne medisinen eksploderer 

Verre enn i fjor

Påsken bød på strålende vær i Stavanger og tidlig bjørkeblomstring. Det har også vært pollen fra salix i luften. Men er det mer pollen nå enn i fjor? Muligens, svarer pollenanalytiker Hallvard Ramfjord ved NTNU.

– Det kan ligge an til mer bjørkepollen i år enn i fjor ved godt vær under blomstring. Den tidlige blomstringen skjer ikke på grunn av vinterværet, men på grunn av den varme sommeren i 2018, som ga muligheter for høyere pollenproduksjon, sier Ramfjord.

I Sør-Norge blomstrer vanligvis bjørken i månedsskiftet april/mai. I Midt-Norge blomstrer den vanligvis en uke senere, mens Nord-Norge normalt får bjørkepollen en måned senere. Bjørken avgir store mengder pollen og kan derfor gi store plager, ifølge Norges astma- og allergiforbund.

Farmasøyt Jimenez mener den store pågangen til apotekene skyldes allergikere som ikke følger med.

– Reseptbelagte tabletter er generelt den mest brukte medisinen i vår erfaring, men akkurat nå kom pollensesongen brått på mange, så vi har solgt mye reseptfrie allergimedisiner også. Det kan virke som at folk har vært dårlig forberedt i år. Vi anbefaler å gå til legen for å få reseptbelagte medisiner dersom du plages over tid og vil spare penger, sier Jimenez.

Hans beste tips mot rennende nese og øyne er å begynne å ta allergimidler én til to uker før pollensesongen starter.

– Da er kroppen vant til medisinene, og man får en bedre effekt, sier farmasøyten.

Spesielt allergiøyedråper har det gått mye av de siste ukene, både på Apotek 1 på Torgterrassen og hos kjeden generelt. Apotek 1 har solgt 86 prosent flere øyedråper enn i fjor, 39 prosent flere nesesprayer enn i fjor og 33 prosent flere tabletter mot allergi enn i fjor.

– Det har vært veldig travelt. Pågangen gjør at vi bruker mer tid på kunder enn ellers, sier apotektekniker Eva Haaland.

Mange tror de er forkjølet

Farmasøyt Jimenez sier han har hatt flere kunder i det siste som tror de har vært forkjølet, men som egentlig er allergiske.

– Hvis du nyser i serier og renner fra begge øynene, er det mest sannsynlig allergi vi snakker om. Som regel har du øyeinfeksjon hvis du kun er irritert i ett av øynene. Forkjølelse kommer ofte med kortvarige febertendenser, mens plager fra allergi er mer langvarig, sier Jimenez.

Farmasøyten anbefaler allergikere å skjerme seg mest mulig mot pollen for å redusere plagene. Jimenez anbefaler å bruke solbriller, vaske håret for å få ut pollen som har festet seg og å generelt være innendørs.

– Det finnes også ulike pollennett for vinduene og pollenfilter for bilen. Unngå å tørke klær og sengetøy ute, og styr unna sigaretter – de irriterer halsen og nesen enda mer, sier Jimenez.

Både Jimenez og Haaland anbefaler å prøve lokal behandling som øyedråper og nesespray først, før man eventuelt går over til tabletter.

Artikkeltags