Designet på nytt regjeringskvartal blir kjent onsdag

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Onsdag blir avgjørelsen om hvem som får i oppdrag å tegne det nye regjeringskvartalet gjort kjent. To kandidater står igjen i Statsbyggs konkurranse.

DEL

Onsdag klokka 11 blir det kjent om det er kandidaten «Adapt» av Team Urbis eller «Lysning» av arkitektfirmaet G8+ som får oppdraget.

De to kandidatene ble i juni presentert som vinnere av designkonkurransen for det nye regjeringskvartalet. De to prosjektene ble foretrukket framfor fem andre kandidater.

– Det er måten de har løst kriteriene arkitektur og kulturminner, åpenhet og byrom, organisering og effektivitet og hva de har å tilby på disse områdene, som har gjort at vi har valgt ut disse to prosjektene, sa juryens leder Synnøve Lyssand Sandberg, byggherredirektør i Statsbygg, til NTB.

Ifølge planene skal byggeprosjektet stå ferdig i 2027. Men dette forutsetter at arbeidet med skisse- og forprosjekt blir sluttført som planlagt, slik at Stortinget i 2019 kan behandle byggestart og kostnadsrammen for prosjektet.

Regjeringskvartalet fikk omfattende skader av den 950 kilo store bomben som gikk av 22. juli 2011. Rivingen av de gamle byggene skal etter planen starte i 2018.

LES OGSÅ: Psykolog: 22. juli-minnesmerkene blir viktigere i årene som kommer

Det nye regjeringskvartalet

  • Det nye regjeringskvartalet i Oslo skal stå ferdig i 2027 etter den foreløpige tidsplanen.
  • Sju prosjekteringsgrupper ble invitert til å være med i plan- og designkonkurransen som Statsbygg utlyste i desember. De tverrfaglige gruppene består av arkitekt, landskapsarkitekt, ingeniører og prosjekteringsledelse.
  • Konkurransedeltakerne leverte i mai sine løsningsforslag.
  • Forslagene er stilt ut i 22. juli-senteret i Høyblokka.
  • En jury har vurderer nå de innkomne forslagene i løpet av sommeren og valgt ut de to beste.
  • Etter forhandlinger høsten 2017 skal Statsbygg bestemme seg for ett av forlagene og inngå prosjekteringskontrakt med teamet som står bak forslaget. Det er dette løsningsforslaget som vil bli lagt til grunn i det videre arbeidet med nytt regjeringskvartal.
  • Etter arbeid med skisse og forprosjekt blir det i 2019 trolig stortingsbehandling om byggestart og kostnadsramme. Dette kan gi byggestart i 2020.
  • Det er Kommunal- og moderniseringsdepartementet, KMD, som har Statsbygg i oppdrag å planlegge prosjektet.

(Kilde: Statsbygg)

Artikkeltags