Gå til sidens hovedinnhold

3RW arkitekter skal utforme midlertidig minnested i regjeringskvartalet

Artikkelen er over 3 år gammel

3RW arkitekter, som står bak 22. juli-minnestedet på Utøya, skal også utforme det midlertidige minnestedet i regjeringskvartalet.

Ass. prosjektdirektør Jo Ulltveit-Moe sier arkitektkontorets erfaringen med å utarbeide minnestedet på Utøya var en viktig årsak til at 3RW arkitekter nå er gitt oppdraget om å utforme det midlertidig minnestedet.

– De er veldig godt kjent med aktørene, så de har kompetanse både på prosess og det utformingsmessige, sier Ulltveit-Moe til NTB.

Han sier arkitektkontoret skal jobbe tett med Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene og AUF i utformingen.

Uten konkurranse

Det har ikke vært avholdt noen konkurranse om å få utforme minnestedet denne gangen, slik det opprinnelig ble gjort i 2013. Da vant den svenske kunstneren Jonas Dahlberg konkurransen om å få utforme både det midlertidige og det etter hvert permanente minnestedet i regjeringskvartalet, samt minnestedet på Sørbråten vis-à-vis Utøya i Hole kommune.

I juni mistet imidlertid Dahlberg oppdraget både med å lage minnesmerket på Sørbråten og det midlertidige minnesmerket i Oslo. Regjeringen besluttet da å stanse Dahlgrens kontroversielle forslag til minnested på Sørbråten etter lang tids konflikt med naboene. Naboene mente Dahlbergs forslag til minnested, som innebar å kappe en odde i to, var for brutalt, inngripende og retraumatiserende og stevnet staten for å få stanset det. Regjeringen har nå besluttet at et nytt og «lavmælt minnested» skal legges til Utøyakaia.

Hvem som skal utforme minnestedet på Utøyakaia ennå ikke er avgjort, men Ulltveit-Moe sier det pågår en prosess. Hvem som skal lage det permanente minnestedet i regjeringskvartalet, er heller ikke avgjort. Det vil bli utformet i forbindelse med den kommende utbyggingen av regjeringskvartalet.

Les også

Utøykaia blir godkjent som minnested for 22. juli

 

Over fem millioner navn

Det midlertidige minnestedet vil bli lagt til Johan Nygaardsvolds plass, enten i tilknytning til Lindealléen eller i det sørvestre hjørnet mot G-blokken og skal stå klart til 22. juli neste år, opplyserStatsbygg.

Jonas Dahlbergs opprinnelige forslag til midlertidig minnested innebar å lage rundt 2.000 steinheller inngravert med over fem millioner navn–tilhørende de 77 personene som ble drept i terrorangrepene 22. juli 2011–sammen med alle andre mennesker som var oppført i Folkeregisteret med bopel i Norge den dagen.

Kunstneren uttalte til Aftenposten i juni at han var trist for at det ikke blir noe av det han har jobbet med i snart fire år, men det som opprører ham er at han føler at regjeringen ikke har tro på at kunsten kan bidra når traumatiske hendelser skjer.

– Det er mildest talt bemerkelsesverdig, også i et internasjonalt perspektiv, skriver kunstneren i et debattinnlegg i samme avis.

Les også

Slik blir det på nye Utøya

 

Kommentarer til denne saken