22. juli-minnesmerke får støtte fra Sanner og berørte

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner tar imot forslaget til skisse av midlertidig minnesmerke i regjeringskvartalet etter angrepene i regjeringskvartalet og på Utøya. Direktør Harald Nicolaisen i Statsbygg overleverer forslaget.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner tar imot forslaget til skisse av midlertidig minnesmerke i regjeringskvartalet etter angrepene i regjeringskvartalet og på Utøya. Direktør Harald Nicolaisen i Statsbygg overleverer forslaget. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Statsbygg la onsdag fram skissen til det midlertidige minnesmerket etter 22. juli som skal plasseres i regjeringskvartalet.

DEL

Kommunalministeren, AUF og Støttegruppen etter 22. juli er positive til et nytt forslag til nasjonalt minnested.

Skissen for det midlertidige minnesmerket, som skal plasseres i regjeringskvartalet, ble presentert av Statsbyggs administrerende direktør Harald Nicolaisen.

– Vi har ikke tatt stilling til alle detaljer ved skissen som er presentert i dag, men jeg liker konseptet, sier kommunalminister Jan Tore Sanner (H).

– Minnestedet er tenkt plassert rett ved Høyblokka, der det skjedde, ved lindetrærne – trær som sto imot, som sto imot den kraftige bomben 22. juli 2011, påpeker statsråden.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet skal nå vurdere anbefalingen og gi videre føringer for prosessen allerede i januar.

– Jeg synes det er avgjørende viktig at navn og alder på de drepte er en viktig del av minnestedet, sier Sanner.

LES OGSÅ: Minnesmerket blir ikke noe av - men det har kostet 13,8 millioner kroner

Statlig grunn

Nicolaisen understreket at minnesmerket skal definere et byrom, lage et lyspunkt og bruke glass i ulike former. Plasseringen er tidligere bestemt til Johan Nygaardsvolds plass, og minnesmerket skal stå klart til 22. juli neste år.

– På grunn av tidsfristen er det viktig at minnesmerket oppføres på en eiendom som staten eier, sier Nicolaisen.

Statsbygg har engasjert 3RW arkitekter til å utforme minnestedet. Samme selskap står bak 22. juli-minnestedet på Utøya.

Nicolaisen presenterer også noen krav til utformingen av minnesmerket i regjeringskvartalet.

– Minnesmerket skal assosieres med verdighet og respekt for ofre og pårørende. Det må ha tydelige kunstneriske kvaliteter. Og det er viktig at det kan formidle historien om og sammenhengen mellom hendelsene på Utøya og i regjeringskvartalet på en god måte, sier han.

Tilgjengelig

Minnesmerket skal være tilgjengelig for alle hele døgnet, og det skal tilrettelegges for opphold rundt stedet. Regjeringskvartalet vil være en byggeplass i flere år fremover, noe Nicolaisen sier er en ulempe. Dette vil det imidlertid tas hensyn til i utformingen.

– Minnesmerket må fungere, selv om det står på en byggeplass. Stedet er dessuten tidvis en viktig gangvei for passasje til og fra i byen. Men nærhet til hendelsessted har en viktig symbolsk betydning, sier han.

Både Støttegruppen etter 22. juli og AUF synes regjeringskvartalet er en god lokalisering, noe som har vært viktig for avgjørelsen om plasseringen, ifølge Nicolaisen. Han mener det også er viktig at det allerede er etablert en 22. juli-markering i dette området.

– Symbol på motstandskraft

Leder Lisbeth Røynesland i Støttegruppen etter 22. juli minner om at julen er en tung tid for mange av dem som mistet sine kjære i angrepet.

– Det er godt at forslaget til konsept for det midlertidige minnesmerket kommer nå. Det gir forutsigbarhet og en sikkerhet for at vi endelig kan samles rundt et nasjonalt minnested i regjeringskvartalet fra 22. juli neste år, sier hun.

– Minnestedet blir plassert der det skjedde, rett uten for Høyblokka, beskyttet av fire flotte lindetrær, som sto imot den 9 tonn sterke bomben og overlevde. Trærne symboliserer motstandskraft. Navneveggen, hvor navnene på våre 77 drepte utgjør selve veggen og bærer den, er et symbol på styrke og samhold og samspiller med resten av minnestedet på en verdig måte.

Røyneland legger til at hun håper konseptet blir godt mottatt, slik at et nasjonalt minnested endelig kommer på plass.

(©NTB)

Artikkeltags