Støttegruppen holder lukkede visninger av 22. juli-film for etterlatte og berørte

REPRESENTERER DE BERØRTE: Kristine Røyneland er leder i for Nasjonal Støttegruppe. Her under minnemarkeringen i Regjeringskvartalet i Oslo 22. juli i år, sju år etter terrorangrepene i 2011.

REPRESENTERER DE BERØRTE: Kristine Røyneland er leder i for Nasjonal Støttegruppe. Her under minnemarkeringen i Regjeringskvartalet i Oslo 22. juli i år, sju år etter terrorangrepene i 2011. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Få av de berørte etter 22. juli-terroren har sett filmen «22 July», som hadde premiere onsdag. De vil få tilbud om lukkede visninger i en rekke byer framover.

DEL

Paul Greengrass' Netflix-film hadde verdenspremiere under filmfestivalen i Venezia onsdag. Men i motsetning til Erik Poppes film «Utøya» fra tidligere i år, har de berørte etter terrorangrepene denne gangen ikke fått se filmen i forkant.

– Vi er bare en håndfull i Støttegruppen som har fått sett filmen så langt, men vi skal få kjøre forhåndsvisninger for de berørte før den ordinære premieren på Netflix 10. oktober, sier leder av Støttegruppen etter 22. juli, Lisbeth Røyneland, til NTB.

LES OGSÅ: AUF-leder reagerer på «actionpreg» i 22. juli-trailer

Lukkede visninger

Visningene vil bli arrangert etter visningen på filmfestivalen i Toronto 9. september og bli gjennomført i god tid før premieren.

– I slutten av september vi vil kjøre visninger i rundt tolv byer. I samarbeid med Netflix skal vi lage et trygt opplegg med lukkede visninger hvor helsepersonell er til stede. Vi vil også åpne for diskusjoner om filmen i etterkant, sier Røyneland.

VEKKER STERKE FØLELSER: Netflix-filmen «22 July» hadde verdenspremiere i Venezia onsdag.

VEKKER STERKE FØLELSER: Netflix-filmen «22 July» hadde verdenspremiere i Venezia onsdag. Foto:

Hun forteller at filmpremieren og all omtalen er en stor belastning for mange av de berørte.

– Mange prøver å skjerme seg nå, for de frykter å bli retraumatiserte. Vi oppfordrer pressen til å utvise varsomhet i dekningen av filmen, sier hun.

LES OGSÅ: Utøya-film kan bli årets Oscar-kandidat

– Respektfull

Røyneland har selv sett filmen, men sier hun ikke vil uttale seg om den som leder av støttegruppen før etter forhåndsvisningene. Røyneland sier hun heller ikke ønsker å vurdere Greengrass' film opp mot Erik Poppes film, som hadde premiere i mars i år.

Røynelands datter Synne (18) var blant de 69 personene som ble drept på Utøya.

– Som privatperson kan jeg si at jeg synes de har håndtert det følsomme temaet rundt terroren i Norge på en respektfull måte. Det jeg håper, er at filmen kan bidra til en seriøs samfunnsdebatt om høyreekstremisme og radikalisering, noe jeg ikke synes vi som samfunn har klart på en normalisert måte, sier Røyneland.

Sprikende anmeldelser

De første anmeldelsene viser at norske og utenlandske anmeldere ser ulikt på filmen.

Den beskrives som «ufullstendig» og tidvis «kaotisk», men ikke spekulativ, av norske anmeldere. VGs anmelder Morten Ståle Nilsen skriver at filmen er «altfor tynn for norske seere» og gir den terningkast tre.

– Den er for omtrentlig for våre ekstraordinære behov, skriver han.

Et rikt knippe utenlandske medier har også anmeldt filmen. Engelske The Telegraph og The Guardian har begge gitt filmen hederlig omtale.

– Drama og journalistikk møtes i denne modige og mesterlige filmen om massakren i 2011 på 77 personer utført av en glisende, ekstrem høyreekstremist, skriver anmelder Danny Leigh i The Guardian og gir den fem stjerner.

The Telegraph kaller filmen skånselløs uten å være sensasjonspreget og utfordrende å se. Avisen gir den fire av fem stjerner.

(©NTB)

Fakta om 22. juli-filmene

Tre filmer og en TV-serie om terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011 er ventet i løpet av 2018 og 2019:

* «Utøya 22. juli», dramafilm av Erik Poppe. Filmen hadde norsk premiere 9. mars 2018. Manus er skrevet av Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig. Alle historiene er fiktive, men basert på de overlevendes historier. Filmen følger hovedpersonen Kaja (18) som leter etter lillesøsteren sin under angrepet. Filmen er tatt ut til hovedprogrammet på den internasjonale filmfestivalen i Berlin.

* «22. july», dramafilm av den britiske regissøren Paul Greengrass for Netflix. Har verdenspremiere under filmfestivalen i Venezia 5. september 2018. Norsk premiere på Netflix 10. oktober. Filmen er basert på forfatteren Åsne Seierstads bok «En av oss». Filmen følger tre sammenvevde historier – om overlevende som forsøker å gjenoppbygge sine liv, om Norges politiske ledelse som forsøker å styre landet gjennom krisen og om terroristens advokater. Anders Danielsen Lie spiller rollen som Anders Behring Breivik.

* «Reconstructing Utøya», dokumentarfilm av den svenske regissøren Carl Javér. Premiere 19. oktober 2018. Forteller historier om fem unge som overlevde massakren på Utøya. Gjennom rekonstruksjon i studio og ved hjelp av en gruppe unge deltakere vil de overlevende vise hvordan de klarte å overleve.

* «22. juli», dramaserie regissert av Sara Johansen og Pål Sletaune. Ventet premiere på NRK høsten 2019. Serien på seks episoder vil handle om mennesker som gjennom sitt arbeid ble berørt av terroren.

Artikkeltags