Det blir også satt nye prisrekorder i hele Nord-Europa.

Den forrige rekorden i Sør-Norge ble satt rett før jul i fjor da døgnprisen kom opp i nesten fire kroner, skriver E24.

De høyeste strømprisene tirsdag finner vi i Sørvest-Norge. Mellom klokken 8 og 9 på morgenen vil strømprisen der ligge på 5,74 kroner per kilowattime (kWh). Det viser foreløpige tall fra nettsidene til strømbørsen Nord Pool.

I Sørøst-Norge blir prisen 4,89 kroner per kWh på sitt høyeste, i Midt-Norge blir prisen 0,69 kroner, i Nord-Norge blir prisen 0,01 kroner, og i Vest-Norge blir prisen 4,6 kroner.

LES OGSÅ: Trodde du det verste var over? Tror at strømprisen skal videre opp – og Østlandet blir dyrest i landet

Europa-rekord

Ifølge Europower kan også resten av Europa vente seg et prissjokk tirsdag. Da vil det trolig bli satt prisrekorder i hele Nord-Europa.

– Lite vindkraftproduksjon kombinert med historisk høye kostnader for å produsere strøm fra gasskraftverk bidrar til de elleville prisene som er ventet, skriver nettstedet.

Prisområder som kan vente seg historisk høye strømpriser, er blant annet Stockholm, Danmark, Tyskland, Frankrike, Nederland, Belgia, Østerrike og England.

Høye temperaturer og lite vind i Nord-Europa denne uka fører også til temperaturer opp mot 30 varmegrader i flere land, som allerede har vært gjennom en rekke hetebølger. Det vil igjen føre til økt etterspørsel etter energi til kjøling.

Samtidig forverrer det vannstanden i de europeiske elvene, som brukes både til kjøling av kjernekraft og som transportveier for kull på kontinentet.

– Så lenge det er frykt for rasjonering av gass til vinteren, er det ingen teoretisk grense for hvor høyt energiprisene kan gå, skriver Europower.

LES OGSÅ: Stortinget kalles inn til hastemøte om strømsituasjonen 19. september

Dyr dusj

En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.

Snittprisen i landet vil tirsdag ligge på 2,87 kroner per kWh. Det er 0,23 kroner høyere enn på mandag og 2,1 kroner høyere enn samme dag i fjor. Den høyeste døgnprisen på strøm tirsdag finner vi i Sørvest-Norge på 5,33 kroner per kWh.

Deretter kommer Sørøst-Norge med en døgnpris på 4,36 kroner, Vest-Norge med en døgnpris på 4,31 kroner, Midt-Norge med en døgnpris på 0,36 kroner og Nord-Norge med en døgnpris på 0,01 kroner.

Ekstra avgifter

I tillegg til spotprisen på strøm kommer forbruksavgift (16,69 øre per kWh), avgift til Enova (1 øre per kWh) og et eventuelt påslag fra strømselskapene.

På toppen av det hele legges en merverdiavgift på 25 prosent, og på siden kommer nettleie. I Nordland, Troms og Finnmark er det ingen merverdiavgift på strøm, og i Finnmark og Nord-Troms slipper man også å betale forbruksavgiften.

Den laveste kWh-prisen tirsdag blir mellom klokken 22 og 23 i Nord-Norge, da på 0,001 kroner. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst- og Vest-Norge 3,87 kroner, Sørvest-Norge 4,75 kroner og Midt-Norge 0,12 kroner.

Søndag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 6,063 og 0,0043 kroner per kWh. Samme dag i fjor var den på 0,85 og 0,49 kroner per kWh.