Gå til sidens hovedinnhold

Nordea slår alarm om pensjonssparing

Artikkelen er over 2 år gammel

Skremmende få vet hva de får utbetalt i pensjon, ifølge en undersøkelse utført for Nordea.

– Fire av fem har ikke peiling på hva de får utbetalt av pensjon. Det er rett og slett skremmende at så få har et bevisst forhold til sine pensjonsutbetalinger. Jeg tror uvitenheten skyldes at pensjon ikke er spennende nok som tema, og det oppleves som komplisert, sier Kristine Berntsen Foss i Nordea til Nettavisen Økonomi.

Hun leder en nyopprettet gruppe på fem pensjonseksperter i storbanken, som alle skal jobbe hundre prosent med rådgivning rundt pensjon.

En undersøkelse analyseselskapet YouGov har gjennomført for Nordea viser nemlig følgende:

De eldste er verst

  • 3 av 5 svarer at de ikke vet hva de vil få utbetalt som pensjonist
  • 1 av 3 er bekymret for hva slags økonomi de får som pensjonister 
  • Aldersgruppen 50–64 år er mest bekymret for pensjonen sin 
  • Bekymringen er størst hos de med lavest inntekt og noe større hos kvinner enn hos menn (38 vs. 30 prosent)

– Det er skremmende hvor lite «Hvermansen» vet om egen pensjon, vi synes det er dramatisk at så mange er uvitende, kommenterer Berntsen Foss tallene.

– Hva tror du denne uvitenheten skyldes?

– Det er nok en parallell til arv: Mange vil sette opp et testament, men det er komplisert, så derfor venter man. Vi ser likevel et skifte, det er et økende antall her hjemme som ønsker å komme i gang med sin pensjonssparing.

Forbered deg

– Er det noe som overrasker i undersøkelsen?

– Det må vel være at aldersgruppen som er mest bekymret for pensjonen sin, er de mellom 50 og 64 år. Når du nærmer deg pensjonsalderen, bør du aktivt forberede egen pensjonstilværelse. Da må du ta et valg om du skal gå av med avtalefestet pensjon, om du skal ta ut pengene og hva du skal bruke tiden på framover. Du må forberede deg på en ny tilværelse. I verste fall kan du miste halvparten av den inntekten du hadde da du gikk av, svarer Berntsen Foss.

– Hvem bør være mest bekymret blant dem som ikke sparer?

– Det kommer nok an på hvordan du vil ha pensjonstilværelsen din. Som pensjonist har de fleste god tid, og de vil kanskje reise mer. En kombinasjon av mye tid og stor inntektsreduksjon er kostbart. Men generelt er det bekymringsfullt at det er så mange som ikke har peiling. Folk bør ta aktive grep, der det viktigste er å komme i gang.

Pensjonskonto

At pensjon er komplisert, blir ikke bedre av den manglende oversikten. Men regjeringen foreslo før jul at arbeidstakere med innskuddspensjon skal få samlet pensjonen i en egen pensjonskonto som følger arbeidstakeren.

Med den nye pensjonskontoen får du en oversikt fra pensjonsleverandøren du har i dag over samlet tjenestepensjon, altså én sum, med unntak av fripoliser. Berntsen Foss er positiv til den nye pensjonskontoen, fordi du da får en konto som viser din samlede pensjon og endret verdiutvikling gjennom året.

Kom i gang

– Men hvilke pensjonsråd vil du gi?

– Det viktigste når du er ung, er at du kommer i gang med en pensjonssparing og setter av penger langsiktig. Undersøkelser viser at folk ikke gjør så mange aktive valg. Hva du sparer i, er ikke viktigst i starten. Men hvis det er 30 år til du går av med pensjon, tåler du en høyere aksjeandel, svarer Berntsen Foss.

– Men som ung og nyutdannet må du ha en buffer i økonomien. Fyll opp BSU-kontoen, og ha et boliglån på et fornuftig nivå.

LES OGSÅ: Dette koster boligen deg i strømutgifter

Kommentarer til denne saken