Gå til sidens hovedinnhold

Jan Egil Lyng: Når opplever du livet ditt?

Artikkelen er over 3 år gammel

– Om du fikk valgmuligheten, hva ville du velge: Fylle tiden med å planlegge fremtiden eller oppleve det som skjer her og nå? spør Jan Egil Lyng i ukens Noe å tenke på.

NOE Å TENKE PÅ

Opplever du livet ditt i fortid, nåtid eller fremtid?

Kanskje synes du at det er et rart spørsmål, men egentlig er det ganske viktig at du tar deg tid til å reflektere over det.

Jeg kjenner flere som er mest opptatt av fortiden, og jeg kjenner også flere som bruker en for stor del av sin tid til å bekymre seg for hva som kanskje kan skje, eller gruble på hva man skal gjøre i tenkte situasjoner.

Mange – inklusive meg selv, opplever det som en utfordring å være tilstede i det som skjer her og nå. Om du ikke er dypt konsentrert om noe du holder på med, vandrer tankene fort enten til noe som har skjedd, eller til noe som skal skje. F.eks noe du skulle ha gjort. Hvilken opplevelse har du da av livet – når du ikke er tilstede i det som skjer? Vi ønsker alle å føle at vi har et godt liv, men følelser er knyttet til opplevelser. Som vi ikke bare kan nyte der og da, men også huske.

Kanskje husker du hva du gjorde forrige uke, men husker du hva du opplevde? Jeg har selv iblant problemer med det og jeg vet at jeg ikke er alene om det.

Jan Egil Lyng

Leder Hole Høyre

 

Vi er ikke nok bevisst forskjellen mellom å huske noe vi gjorde og hva vi opplevde. Det er f.eks stor forskjell på å huske at du gikk en tur hvor du gikk og planla hva du skulle gjøre neste dag, og det å huske hva du opplevde mens du gikk. Lukt, lyder og synsinntrykk.

Om du fikk valgmuligheten, hva ville du velge: Fylle tiden med å planlegge fremtiden eller oppleve det som skjer her og nå? Det fine er at du faktisk har valgmuligheten i store deler av din tid! Når vi er på jobb eller kjører bil, må vi være konsentrert om det vi holder på med, men i store deler av vår tid kan vi velge å være tilstede i øyeblikket. Gjør det til en vane at du stopper opp i blant og spør deg selv: Hva er det jeg opplever nå?

Det er i øyeblikket at livet skjer!

Bevisst tilstedeværelse – det å kunne forholde seg til livet i øyeblikket, er veien til dyp glede og sinnsro til å nyte livet!

LES FLERE TANKER FRA JAN EGIL:

Kommentarer til denne saken