Gå til sidens hovedinnhold

Jan Egil Lyng: Er du takknemlig?

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Noe å tenke på:

Vi har alle trukket forskjellig lodd her i livet. Noen er som det het i gamle dager «født med en sølvskje i munnen», mens andre er mindre heldige i så måte.

Vi har imidlertid alle mye vi kan være takknemlige for. Bare det å bli født i Norge er et «gull-lodd».

I forhold til hvordan mange mennesker lever andre steder i verden, lever vi i en uhørt luksus, men er vi takknemlige for det?

Jeg tror det vil være bra for oss å være mer bevisst alt vi kan være takknemlige for. Vi kan være takknemlige for å bli verdsatt som enkeltpersoner, for eiendeler, vennskap, gaver, opplevelser, god helse – ja listen kan bli veldig lang.

Dessverre er det ofte slik at vi har lett for å ta positive ting som en selvfølge, og isteden være opptatt av alt vi mener er negativt eller alt vi ikke har – og kanskje heller ikke har råd til.

Det å være bevisst alt vi kan være takknemlige for, gjør noe med vår velvære og opplevelse av å ha et godt liv.

Noen hevder at det å være takknemlig er det samme som å være tilfreds og mener at tilfredshet kan være negativt, fordi tilfredshet bremser trangen til å oppnå forbedringer.

Jeg tror likevel at takknemlighet er noe annet og mer enn tilfredshet, og at det å være takknemlig for det man har, øker energi og trivsel både hos dem som har den følelsen og dem rundt.

Vi påvirker våre omgivelser, selv om vi ikke alltid er bevisst det.

Ekte takknemlighet kan øves, og da tenker jeg på noe annet enn det hastige «takk for maten» som barn ofte avkreves før de får gå fra bordet.

Lag deg en liste over alt du kan være takknemlig for. Selv om det sikkert er mye du skulle ønske var annerledes i livet ditt, er jeg sikker på at om du lager en slik liste og tenker over det du skriver, vil du oppnå noen erkjennelser som får deg til å tenke annerledes på hvordan du har det.

Livet ditt blir annerledes når takknemlighet for det du har blir mer viktig enn misnøye med det du ikke har.

Ta frem listen ofte, og føy gjerne til nye ting hver uke – for eksempel ting du er takknemlig for at du har opplevd i uka som gikk.

Kommentarer til denne saken