Gå til sidens hovedinnhold

NOE Å TENKE PÅ: Opplever du glede?

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg antar at du som leser dette, lett kan bli enig med meg om at det å oppleve glede er viktig både for vår livskvalitet og vår lykkefølelse.

Jeg antar videre at selv om du sikkert opplever vanskelige perioder, er du bevisst at du har mye i livet ditt som du kan være glad for.

Men føler du da glede, eller bare tenker du at «det er jeg glad for»? Å tenke at «jeg er glad» er noe helt annet enn å oppleve og føle glede.

Noen mener at det er viktig å oppsøke situasjoner hvor vi kan føle glede, men det er ikke sikkert at du oppnår som mye med det fordi gledesfølelse henger sammen med vår evne til å være mentalt til stede, og oppleve det som skjer – der og da.

For de fleste av oss er hverdagen fylt med store og små aktiviteter og plikter som ikke nødvendigvis fremkaller glede. I tankene er vi ofte et annet sted enn der kroppen er. Kanskje ergrer du deg over noe som skjedde – som ikke ble slik du ønsket. Kanskje er tankene dine opptatt av noe som du planlegger skal skje, eller med noe du bekymrer deg for skal skje.

Hvor ofte er du til stede der du er – i øyeblikket? Det er da livet leves. Ikke i fortid og ikke i fremtid, men der og da. Noe som skjedde kan gjøre deg glad, og du kan også glede deg til noe som du tror skal skje, men det er opplevelsen der og da som er den viktigste. Opplevelser skaper følelser, som også kan også huskes og gjenoppleves.

Om du ikke allerede er flink til dette, må du øve. En bra måte å begynne på, er å stoppe opp i det du gjør og spørre deg selv: Hva er det jeg opplever nå?

Om du er ute på tur i skogen eller i byen, hva ser du? Hvilke lyder hører du? Hvilke lukter kjenner du? Om du tar en dusj som en start på dagen: Tøm hodet ditt for tanker om dagens program, vær i øyeblikket, nyt og føl glede over den deilige varme dusjen!

Det er alminnelig anerkjent at oppmerksomhetstrening er viktig for å bli flink til å være til stede i øyeblikket, oppleve og føle.

Derfor: Om du vil oppleve glede - øv på å være oppmerksom på det som skjer der og da. Vær mentalt til stede i det som skjer!

Kommentarer til denne saken