Gå til sidens hovedinnhold

NOE Å TENKE PÅ: Hvordan dannes egne oppfatninger?

– Lærer vi barna våre å bli selvstendige mennesker, spør Jan Egil Lyng.

Spaltist Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.

Hva er det som gjør at dersom to personer med ulikt syn på en sak, presenterer gode argumenter for hver sin sak for en gruppe mennesker, så vil noen i den gruppen støtte den ene, mens andre støtter den andre.

Hvor kommer de ulike oppfatningene fra? Foreldre? Venner i oppveksten?

Det er sagt at: «Dersom to mennesker er enige i ett og alt, kan man være sikker på at det er bare det ene som tenker».

Det er kanskje riktig, men det er noe mer enn bare evnen til å tenke som påvirker både hvilke oppfatninger vi har, og hvordan vi uttrykker dem.

En god selvfølelse

For å kunne si noe som man tror andre er uenige i, må man ha en god selvfølelse og være trygg nok på seg selv til å ikke bry seg om at noen kanskje vil mene at det som sies er feil, eller kanskje til og med dumt.

Min erfaring etter 17 år med coaching av helt vanlige mennesker, er at det er mange flere enn vi tror som sliter med en dårlig selvfølelse.

Som opplever andre som mer vellykkede, flinkere eller mer verdt enn seg selv. Som gjerne godtar andres meninger fordi «de har sikkert mer greie på det enn jeg har».

Hvorfor er det slik? Hvor kommer dette fra?

Skapes i barndommen

Jeg er overbevist om at kanskje det viktigste grunnlaget for hvordan vi skal tenke om oss selv, om andre og det vi opplever, skapes i barndommen. Lærer vi barna våre å bli selvstendige mennesker? Jeg tror det dessverre er slik at en mor eller en far med dårlig selvfølelse ubevisst overfører denne til sine barn.

Jeg hevder at noe av det viktigste vi kan gjøre for våre barn, er å gi dem en god selvfølelse. Gjøre dem trygge på seg selv. I stand til å ta egne avgjørelser uavhengig av gruppepress eller det man tror andre mener.

Jeg oppfordrer alle til å ta reflektere over hvordan egne oppfatninger er blitt dannet. Kommer de fra oppveksten og foreldre, eller venner? Kollegaer?

Har oppfatningene endret seg?

Du vil kanskje oppleve at med den erfaring og kunnskap du nå har, har dine oppfatninger endret seg.

Er du trygg nok på deg selv til å stå for de oppfatninger du nå har?

Om svaret er nei, gjør noe med det. Om du trenger hjelp – søk hjelp.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.