Gå til sidens hovedinnhold

NOE Å TENKE PÅ: Er du en som utsetter?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Er du en som utsetter? Om du er det, er du ikke alene.

De fleste har sikkert hørt om det spanske uttrykket «mañana» som betyr å gjøre noe siden, men ikke nå. Jakob Sandes sang «I morgon skal eg byrja på eit nytt og betre liv, trur eg», er nok også kjent for mange.

Hva er det som gjør at det å utsette er så vanlig?

Er det ikke så farlig?

Om det som blir utsatt ikke er veldig viktig, er det vel ikke så farlig om det blir utsatt. Men hva blir resultatet om vi utsetter noe som er viktig fordi det vi må ta tak i oppleves vanskelig? Så vanskelig at vi ikke vet hvordan vi skal gjøre det? Blir det lettere siden – om vi utsetter? Neppe.

Etter å ha jobbet som coach med mange ulike personer i mange år, sitter jeg igjen med inntrykket av at det viktigste vi har en tendens til å utsette, er valg som vil påvirke eget liv, eller om du er leder: Valg som vil påvirke bedriften du leder.

Du er sikkert kjent med uttrykket som sier «at man skal sove på det», før man gjør et valg når det er noe man er usikker på. Kanskje hjelper det til å bringe klarhet, men jeg har også opplevd personer som i flere år har grublet på noe som man ikke er helt fornøyd med - uten å komme videre - og som i ettertid opplever dette som negativt. Tapt tid.

Andre kan hjelpe deg i en bevisstgjøringsprosess, men det er bare du selv som kan avgjøre hva som er viktig for deg eller din bedrift. En utsettelse bringer deg ikke videre.

Bevisstgjøring

Det er en vanlig erfaring at det kan være nyttig å være bevisst hva man ikke vil, men man kommer ikke videre før man vet hva man vil. Veien dit, går gjennom en bevisstgjøring om hva som er viktig.

Da tenker jeg ikke på hva som er viktig om fem år, men hva som er viktig nå. Senere kan noe helt annet være viktigst.

Det er ofte mye vi kan tenke oss å gjøre noe med, men det er stor sannsynlighet for at intet vil skje dersom det vi tenker oss egentlig ikke er så veldig viktig for oss. Derfor er bevisstgjøringsprosessen nødvendig.

Hvorfor utsette til i morgen det du kan gjøre i dag? Om du er fornøyd med livet ditt – nyt det i dag! Om du ikke er fornøyd – gjør noe med det i dag!

Kommentarer til denne saken