Gå til sidens hovedinnhold

Naturvernforbundet på villspor | Olav Bjotveit

– Ringeriksbanen og firefeltsvei fra Sandvika til Hønefoss vil bidra til å redusere CO2-utslipp betraktelig.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Leder i Naturvernforbundet, Silje Ask Lundberg, har et leserinnlegg der hun argumenterer med at bane og vei må utredes på nytt, og argumenterer med at den vedtatte planen er miljøskadelig. Det er ikke tilfelle.

Ringeriksbanen og firefeltsvei fra Sandvika til Hønefoss vil bidra til å redusere CO2-utslipp betraktelig, og således være prosjekter som har stor positiv miljømessig effekt.

Det som mest sannsynlig vil skje når disse to prosjektene er ferdige, er følgende: Flere pendlere vil ta toget i stedet for bil og buss, hyttetrafikken gjennom Ve-krysset utenfor Hønefoss vil gå raskere, flere passasjerer vil ta toget med Bergensbanen når reisetiden kan konkurrere med fly.

Pendlertrafikken

Når reisetiden fra Hønefoss til Oslo reduseres til under en halv time, sier 64 prosent av de vel 1.800 pendleren som jobber i Oslo og bor på Ringerike at de vil ta toget i stedet for bil.

Da toget stort sett går på fornybar, vannbåren energi, vil dette bidra til å en betydelig reduksjon av CO2-utslipp.

Hyttetrafikken i Ve-krysset

I slutten av helger og høgtider møtes hyttetrafikken fra Hallingdal/Hemsedal på Rv7 med tilsvarende trafikk fra hyttene i Valdres på E16 i Ve-krysset utenfor Hønefoss. Her oppstår det milelange køer som snegler seg av garde og spyr ut tonnevis med CO2.

Les også

Planer for bane og vei må endres | Silje Ask Lundberg

Det blir som å slippe trafikk fra en firefeltsvei inn på en tofeltsvei. Firefeltsveien vil føre til at denne trafikken vil gå dobbelt så fort, og på denne måten halvere CO2-utslippene.

Hurtigtog

Da Ringeriksbanen også innebærer en forkortelse av Bergensbanen, og det på sikt utbygges til hurtigtogsbane, vil reisetiden fra Oslo til Bergen og andre veien bli redusert til under fire timer.

Reisetiden vil da bli konkurransedyktig med fly, i og med at en sparer tid med transport fra hjem til flyplass, innsjekking, kontroll, venting på bagasje m.m. Dette vil bidra til stor reduksjon av CO2-utslipp.

Kommentarer til denne saken