Gå til sidens hovedinnhold

Nærpolitireformen truer sikkerheten | Olav Bjotveit

– Senterpartiet vil ha mer tilstedeværende politi der folk bor, skriver Olav Bjotveit (Sp).

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Høyre- og Frp-regjeringens såkalte «Nærpolitireform» ble vedtatt i Stortinget i juni 2015. Arbeiderpartiet, KrF og Venstre stemte sammen med Frp og Høyre.

Resultatet av «Nærpolitireformen» ble det motsatte av intensjonen, ved at den ble en «Fjernpolitireform».

Den innebar den største sentraliseringen som noen gang er gjort av politiet i Norge. Reformen gjorde blant annet at 122 lensmannskontorer ble lagt ned, og 27 politidistrikter ble slått sammen til 12.

Svekkede lensmannskontor

Høyre og Frp har også svekket mange av de lensmannskontorene som faktisk overlevde, stikk i strid med hva regjeringen lovte.

I 2013 var det 266 lensmannskontorer som var åpent hver ukedag. I 2020 var det kun 114 lensmannskontorer som holdt daglig åpent.

Les også

Politiets henleggelse er et slag i ansiktet

Det er ingen tvil om at politiet har blitt trukket lenger unna folk også på mange av de stedene som fikk beholde lensmannskontoret sitt. Beboerne i disse områdene føler sikkerheten truet.

Det har skjedd en klar feilprioritering av politiets ressurser. Mens det tilstedeværende og forebyggende politiet har blitt svekket mange steder, har byråkratiet i politiet vokst betydelig.

700 nye byråkrater

I Politidirektoratet, Politiets fellestjenester og Politiets IKT-tjenester har det blitt ansatt over 700 nye byråkrater etter 2013. Det er ca. to nye politibyråkrater hver uke i syv år.

Les også

Bjørn Erik fikk jobben med å slå sammen politidistriktene: – Endringen ble for dramatisk. Jeg liker det ikke

Når Senterpartiet kommer i regjering etter høstens stortingsvalg, vil de snu denne utviklingen. De vil ha mer tilstedeværende politi der folk bor. De vil åpne flere lensmannskontorer og ansette flere politifolk.

Dette vil de sikre gjennom blant annet å legge ned Politidirektoratet og overføre pengene til politidistriktene.

Dette er fornuftig samfunnspolitikk. Den er avhengig av at du stemmer på Senterpartiet til høstens stortingsvalg.

Kommentarer til denne saken