Gå til sidens hovedinnhold

Tronrud Engineering tar en titt på Singapore

Artikkelen er over 7 år gammel

Visjon: Et høyteknologisk miljø ved flystripa på Eggemoen. Se video!

Ola og Olav Tronrud er imponert over hvordan myndighetene i Singapore har etablert flyplass med privat og offentlig virksomhet rundt. Minister Mæland anbefales å ta en titt.

Far og sønn i Tronrud Engineering har i 14 år hatt en meget lik visjon som Seltar Aerospace park i Singapore; nemlig et høyteknologisk miljø ved flystripa på Eggemoen.

Olav Tronrud snurrer film. Næringsprosjektet med flyplass i Asia fremstår som rene idyllen. Deretter får vi se Tronruds film som presenterer visjonen for Eggemoen. De er faktisk ganske like.

- Vår film ble laget først, smiler de to Tronrudene.

- Vi har tenkt langsiktig og helhetlig hele veien, sier Olav Tronrud.

Seletar Aerospace park

Ola Tronrud har stor tro på å lære av andre. Han både drar på bedriftsbesøk og tar imot gjester – også konkurrenter – på Eggemoen.

- Når jeg besøker bedrifter ser jeg både på det som fungerer bra og det som fungerer dårlig. En blir blind hjemme, sier industrigründeren.

Også i Singapore har det blitt besøk hos andre virksomheter. Ikke så unaturlig, da Tronrud har et Singapore-kontor med fem ansatte og et datterselskap – en fabrikk med 1.100 ansatte i landet.

- Singapore er et lite land og har begrenset med naturressurser. De må bygge opp industrien og skape verdier. Landets myndigheter er flinke til å legge forholdene til rette for næringsliv-et.

Myndighetene bestemte seg for å bygge en ny flyplass og å etablere næringspark rundt.

- En del av virksomhetene i Seletar er offentlige og på flyplassen gjøres teknisk arbeid og vedlikehold på fly. Sånn kunne vi også gjøre i Norge.

Se video av Seletar Aerospace park til høyre for artikkelen!

Statlig aktivitet

Litt trått har det gått med Eggemoen-visjonen. Å få med seg politikere på store planer er ikke alltid like enkelt.

Tronrud viser til Kongsberg og Raufoss, hvor det har blitt «født» ny teknologisk industri ut fra statlig aktivitet.

- Når en bygger opp kunnskap vil det alltid føre til verdiskapning. Langs kysten i vest og i nord har vi olje. Det indre Østland har behov for nye teknologibedrifter og arbeidsplasser. Det er viktig å bygge ut industri på et bredere felt.

Næringsminister Monica Mæland anbefales å lære av Seltar-prosjektet.

- Myndighetene må se mulighetene og kan engasjere seg ved å etablere statlig aktivitet på Eggemoen. En viktig oppgave er å legge til rette for vekst i næringslivet.

Men senior Tronrud er offensiv. Flystripa er for lengst på plass. Flere selskaper er etablert på området og en hangar er fylt med fly og helikoptre.

- Gardermoen, Rygge og Torp er ruteflyplasser. Eggemoen skal drive med blant annet vedlikehold. Mange har vært opptatt av flystøy, men det blir ikke mye flystøy ved vedlikehold.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.