LO: Endelig et resultat

 Jeg er lettet, sier leder i LO Stat, Tone Rønoldtangen.

Jeg er lettet, sier leder i LO Stat, Tone Rønoldtangen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Statsansatte får en lønnsøkning på minst 12.000 kroner etter oppgjøret i statssektoren.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

– Jeg er lettet. Dette har vært en tøff prosess, og statsansatte har for første gang på 28 år vært i streik, sier leder i LO Stat, Tone Rønoldtangen til NTB.

Rønoldtangen sier at resultatet absolutt har vært verdt streiken.

– Vi har fått til en god likelønnsprofil, men samtidig er oppgjøret innrettet slik at også svært mange menn får mye mer penger, sier Rønoldtangen.

Ikke minst vil det generelle tillegget på 12.000 til alle bidra til at statsansatte får «noenlunde» det samme som privat sektor fikk i frontfagoppgjøret, viser hun til.

4.600 tilbake i jobb

Løsningen lørdag innebærer at den ni dager lange streiken for 4.600 streikende medlemmer i LO Stat nå er over.

– Dette er et godt resultat for medlemmene. Ingen får under 12.000 kroner og mange får mer. Jeg er også svært fornøyd med at vi har fått til en god likelønnsprofil med et stort generelt tillegg, sier hun.

Hun viser også til at det gis et tillegg på 2,7 prosent fra lønnstrinn 56 til lønnstrinn 101, i tillegg til at det er satt av penger til sentrale tiltak og justeringer.

– Alle på toppen av lønnsstigen får et ansiennitetstillegg. Dette faller spesielt godt ut for en del kvinner som er på topp på sine stiger, og som nå får et ekstra tillegg, sier Rønoldtangen.

Hun mener at oppgjøret er med på å jevne ut forskjellen mellom statsansatte og privat sektor, selv om en del fortsatt gjenstår. Det er satt av en pott på 1 prosent til lokale forhandlinger 1. september.

– Staten gikk inn i forhandlingene og ba oss vise måtehold og ansvarlighet. Det har vi gjort, men det skal ikke være sånn at offentlig sektor får mindre og må vise mer måtehold enn ansatte i privat sektor, sier hun.

Krevende

Rønoldtangen viser til en krevende prosess for å få oppgjøret i havn.

– Dette har vært en ganske så tøff prosess. Først ble det tidlig brudd. Så kom vi i mekling, men da sto partene så langt fra hverandre at det ikke engang var mulig å få til en skisse fra Riksmekleren, sier hun.

Deretter gikk statsansatte ut i den første streiken på 28 år.

– Men det har vært en utrolig god stemning blant medlemmene og en god streikevilje blant medlemmene. De har stått i stormen og gått streikevakter, noe som kan være tøft for sindige byråkrater, men jeg synes vi har fått vist at statsbyråkrater er noe mer enn en grå masse, sier hun.

LO Stat er også fornøyd med å ha fått på plass rettigheter for innleide vikarer.

– Her kom vi til en avtale som i hovedsak er identisk med det som ble avtalt i industrien, sier Rønoldtangen.

Lørdag morgen ble det også oppnådd enighet mellom YS Stat og Akademikerne og staten, mens Unio valgte å bryte den frivillige meklingen. (ANB-NTB)

Artikkeltags