Butikken har nå åpnet i nye lokaler i Storgata 13, rett ved torget på Nesbakken. De flyttet bare noen måneder etter at de startet opp i Meieribakken ved Hadeland Glassverk i sommer.

Innehaver Nicole Griggs Brenna (40) ble syk for noen år siden. Akkurat da hun skulle komme seg i jobb etter studier, slo den autoimmune sykdommen Hashimotos tyreoiditt (se faktaboks nederst) ut for fullt og hun ble sengeliggende i en lang periode. For henne fører diagnosen fortsatt til mye smerter, utslitthet og andre plager.

Terapihobby som ballet på seg

Men å pusse opp gamle møbler, male og holde på med scrapbooking har fungert som terapi. Og da ektemannen Lars Magne Brenna (40) begynte å bli litt lei av støv og rot i hjemmet deres på Nesbakken, ble butikken en realitet.

– Det skulle jo egentlig være et arbeidsrom for meg. Men når jeg kjøper maling, kan jeg jo like godt selge den, tenkte vi. Og så har det ballet litt på seg, forteller hun.

 

Nå selger de kalkmaling, stensiler, pensler, og alt du kan tenkes å ha behov for om du holder på med designprosjekter. Enten det er møbler eller kortkunst eller andre ting. Nicole forteller ivrig om hvordan alle produktene virker. Hun forteller at de er eneste norske forhandler av noe av det, og har selv lagt sin elsk på Prima Design Source, et merke hun har et nært forhold til.

– Jeg vokste opp ved siden av fabrikken deres i California, og moren min er interiørdesigner, forteller amerikaneren, som havnet på Jevnaker takket være kjærligheten til Lars Magne Brenna.

Ingen gullgruve

Butikken på Nesbakken har et internasjonalt tilsnitt. Litauiske Brigita Balse er medeier. Nå jobber også Emlis-Cendra Hagen fra Tyskland og Osama «Sam» Al Tal fra Syria i butikken. I tillegg til Cecilia Gruer.

– Men vi burde kanskje ha registrert oss som en non-profit organisasjon, i stedet for et AS, fleiper Nicole.

Ingen tar ut særlig høy lønn her.

 

– Det blir ingen gullgruve, men det er heller ikke poenget. Vi håper bare det kan gå rundt, påpeker Lars Magne.

Øver på språket

«Sam» har blitt en god venn av ekteparet og hjelper dem frivillig ved siden av introduksjonskurset han går på til daglig. Han maler og fikser, kjører og henter.

– Jeg trenger å øve på norsk. Og liker å hjelpe vennene mine, sier han. 22-åringen flyktet fra krigen i Syria med foreldrene i 2015 og bor nå sammen med dem på Jevnaker.

Emlis-Cendra har hatt vansker i arbeidslivet, og kom tilfeldigvis i prat med ekteparet Brenna i den første butikken i Meieribakken. Nå jobber hun på Dairy Hill Vintage Shop gjennom NAV-prosjektet Din utvikling, forteller hun, takknemlig for å få sjansen.

 

Gode hjelpere er viktig for Nicole, som fortsatt ikke er i form til å være i full jobb.

– Men folk VIL jo jobbe. Det er mange av oss som faller litt utenfor. Vi er glade for å være et sted hvor noen får sjansen, sier hun.

– Dette har blitt et slags sosialt prosjekt også, sier Brenna, som blant annet har studert sosiologi selv.

I tillegg til salg av designprodukter, er det også noen skikkelige bruktfunn her. Fulle sett med nostalgiske serviser, en gammel barnevogn og lekre møbler. Dessuten satser Brenna-ekteparet på å holde en rekke forskjellige kreative kurs.

– Men vi ønsker også å være et litt lavterskeltilbud for folk som vil sitte å jobbe med egne prosjekter, sier Lars Magne.

 

Derfor blir det lange åpningstider på onsdager og torsdager, og folk kan ha med egne varer eller selvsagt også kjøpe i butikken.

– Og utstyr som papirskjærere, sakser og slik kan lånes av oss, presiserer Nicole.

Håndarbeidsbygda?

De har tro på den nye og sentrale plasseringen av butikken. Her har de fått dobbelt så mye plass, som gir mer rom for både varer, kursvirksomhet og designjobbing.

– Jevnaker har jo egentlig en lang tradisjon for håndarbeid, helt fra glassblåsing til rosemaling, påpeker Nicole Griggs Brenna.

Nettbutikken har ligget nede i forbindelse med flyttingen, men er snart oppe og går igjen.

Dette er Hashimotos tyreoiditt

En autoimmun sykdom som angriper skjoldkjertelen.

Det fører til en forbigående økning i stoffskiftet som etterfølges av varig lavt stoffskifte.

Forekommer seks ganger så hyppig blant kvinner som menn.

Det er vanlig at det dannes et struma, en hevelse der skjoldkjertelen ligger på forsiden av halsen.