Hjemmebrygger øl i strie strømmer

Odd Roar Bråthen, Kjell Kristoffersen og Kjetil Kristoffersen i selveste produksjons-hulen.

Odd Roar Bråthen, Kjell Kristoffersen og Kjetil Kristoffersen i selveste produksjons-hulen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

På Nymoen gjelder det å smake grundig underveis. Og drikke når ølet er godt.

DEL

India pale ale, stout, belgisk dobbelbokk, imperier porter, bitter ale, altbier, brown ale, mørk münchener – og så videre – og så videre. Kjært barn har mange navn!

Hos Kjetil Kristoffersen på Nymoen sildrer goddråpene ned i plastdunken.

- Det eneste aberet er at hvis jeg smaker så ofte og så mye at fatet går tomt, så får jeg jo ikke klarhet i om ølet kunne blitt enda bedre...

Hjemmebryggerkameratene Kjell Kristoffersen, Kjetils far, og Odd Roar Bråthen, Kjetils svigerfar, nikker forståelsesfullt til denne dypt filosofiske selverkjennelsen.

Tilfeldig

I fem år har de tre brygget sitt eget øl, etter at Kjell gjennom en tilfeldig prat med en kollega, fikk lysten, eller kanskje rettere sagt smaken, på hjemmebrygging av øl.

Verken Odd Roar eller Kjetil var vonde å be. Og dermed ble innkjøpt bryggeutstyr til bortimot 10.000 kroner installert i Kjetils kombinerte garasje og rikholdige hobbybygg på Nymoen.

Odd Roar er forøvrig ølkjenner av rang, med 17 års medlemskap i den lokale ølklubben "De tørste kameler".

Kjell bor i Ådal og Odd Roar på Eikli, men de samles titt og ofte i den romslige hobbygarasjen på Nymoen, for å sørge for at øllageret ikke plutselig går tørt.

En utrangert, romslig varmtvannsbereder står i beredskap, dersom behovet for produksjon av mer enn 20 liter øl presser på. Påsveisede bein, en pålitelig termostat og et ombygd varmeelement, mottakelig for kraftfulle sju kilowatt, sørger for stor produksjonskapasitet og kjapp vannoppvarming i koke- og meskekaret.

Festlige lag

- Vi brygger nok rundt 300 liter i året. Det går fort noen liter når det kalles inn til festlige terrasselag. Rimelig blir det også. Ølet koster oss kanskje en snau tier per liter. Litt artig å tenke på, når vi vet hva vi må svi av for å få en alkoholsvak halvliter på pub eller restaurant.

Sier Odd Roar, som har forhåpningsfulle drømmer om en gang å åpne sin egen mikrobryggeripub i Hønefoss. Stadig vekk velsignes kamelklubb-medlemmene med smaksprøver. Vi har inntrykk av at klageprosenten er adskillig lavere enn alkoholprosenten, som gjerne ligger på pluss, minus sju. Og Ringerikes Blads testevillige utsendtes smaksløker gir på ingen måte negative utslag, i form av utspytting, hoderisting eller neserynking.

Man tager...

Men hvordan blir ølet til, egentlig? Her er Nymoen-kompisenes lynrappe ølbryggergrunnkurs:

Varm vannet til 67 grader. Mal kornet, gjerne i egen liten mølle, og tilsett vannet. Så er det tid for mesking. Det vil si at blandingen godgjør seg i halvannen time, for å lokke ut søtstoffene. Da er vørteren klar. Kok i en times tid, for å få ut diverse stoffer. Tilsett humle og eventuelt annet snadder, som sirup og honning. Så: Rask nedkjøling til under 30 grader og tilsetting av gjær. Deretter over i dunk med gjærlås i rundt en uke. Og så over på flasker og fat.

K.O.K. bryggeri, står det illustrerende på de spesialproduserte etikettene som er påklistret de svenskimporterte mørke ølflaskene med evighetskork.

K.O.K. Kjell, Odd Roar, Kjetil. Skjønner?

- En huskeregel under tappingen, er at ølet ikke skal sildre fortere enn en gammal mann pisser...Lyder ett av de sentrale fagrådene fra Odd Roar. Mens produsentkollegene nikker megetsigende.

Artikkeltags