Den sure vinden og de gule bladene levner liten tvil om hvilken årstid det er. På glassverket er det imidlertid juleforberedelser som gjelder.
– Jula er helt avgjørende for oss både når det gjelder butikksiden og produksjonen. Sommeren i år ble omtrent som i fjor, og vi har hatt en positiv høst. Nå satser vi alt på å slå rekorden fra julesesongen i fjor, sier administrerende direktør Kari S. Roll-Matthiesen.
På HG er det jul fra 1. november, med stor juleåpning 4. november. Allerede nå har de første juletrærne sneket seg inn i Kramboden.
– For mange har vi rett og slett blitt en juledestinasjon med hest og kjerre og juleteater. Vi er også Norges største julemarked når det kommer til varehandel, sier Roll-Matthiesen.
Først i Skandinavia
I 2016 hadde glassverket en omsetning på 95 millioner kroner. Det er en økning på 15 prosent fra året før. Driften før avskrivninger viste pluss tre millioner. Det er en forbedring fra året før på tre millioner, opplyser HG-sjefen. Det ble investert for hele 13,6 millioner i 2016.
Et kortsiktig mål er igjen å passere 100 millioner kroner i omsetning.
– Det vil vi ikke være langt unna i år, og når vi først har bikket hundre millioner er det gode muligheter for å klatre videre, mener Roll-Matthiesen som roser de ansatte som står på mot et felles mål.
LES OGSÅ: Har du en gammel duk liggende? Ta den på deg!
En gjeng glassverket håper skal bidra til enda hyggeligere tall i 2018 kommer fra Finland, og er skapt av Tove Jansson.
– Da skal vi tilby de som besøker oss en reise gjennom Mummidalen i galleriet vårt. Dette blir kjempespennende, lover Roll-Matthiesen.
Gjennom Kate Smith, som er ansatt i galleriet, sin kontakter, har HG som første sted i Skandinavia fått tilgang til denne utstillingen som opprinnelig kan ses i London. Lokale guider vil lede små og store gjester gjennom Mummidalens forunderlige verden.
Fra 1. mai vil skoleelever på Hadeland og Ringerike kunne besøke Mummidalen takket være de lokale sparebankstiftelsene til Sparebank1. 1. juni og ut sommersesongen vil Mummiverden være åpen for alle som løser billett.
Flere bein å stå på
Selv om flere piler peker i riktig retning, så sier Kari S. Roll-Matthiesen at det for mange er et tøft marked i varehandelen, men at hun gleder seg over at de øker her på HG. Det produseres fortsatt mye lokalt, selv om det er i mindre skala enn i gamle dager.
Hun mener at eier Atle Brynestad tok et riktig valg da han ville utvikle HG til et opplevelsessenter, og ikke bare et sted for glassproduksjon.
– Det var et viktig valg for HG, Jevnaker og hele Hadeland. Det betød at noen arbeidsplasser har blitt borte gjennom årene, men at andre har kommet til. Det har vært en naturlig utvikling, mener HG-sjefen.
LES OGSÅ: Her er de 100 største bedriftene i Ringeriksregionen
Gjennom satsing på Høvdinghallen med blant annet kortreist mat og øl fra utallige mikrobryggerier, Norgesglasshuset, samt fornyelse av Kramboden og galleriet har Hadeland Glassverk fått enda flere bein å stå på. Og snart kommer altså Mummitrollet.
– Men først blir det ekte HG-jul, avslutter Roll-Matthiesen.