Gå til sidens hovedinnhold

Denne har Røysi bygget i Luster

Artikkelen er over 8 år gammel

Har investert nærmere 250 millioner i hjembygda.

Med flytende cruisehavn har Oddvar Røysi virkelig slått på stortromma i hjembygda i Sogn. Hele investeringen i det splitter nye kaianlegget med tilhørende fasiliteter er på nærmere 250 millioner kroner.

I den lille bygda Skjolden i Luster kommune innerst i Sognefjorden kan nå verdens største cruiseskip legge til.

– Jeg har utviklet hele strandområdet på 2,5 kilometer. Det er et betydelig anlegg, sier Røysi.

Blant annet er det bygget åtte plattformer i sjøen med leiligheter. Røysi søker nå konsesjon om landingsbase for helikopter slik at cruiseturister også kan booke luftige turer det vakre området.

Stort potensial

«Seawalk» er navnet på verdens første flytebrygge for cruiseskip. Her kan båter på opptil 350 meter legge til. Et stort løft for turismen på det lille tettstedet.

– «Seawalk» har et veldig godt potensial worldwide. Det gir stor fleksibilitet og krever mindre investeringer enn en landbasert havn, forklarer Røysi.

Investoren på Egge gård på Ringerike har sine røtter i nettopp Luster. Produksjonen av «Seawalk» foregår også her, men kunne like gjerne vært produsert på Ringerike, mener Røysi.

– Hadde jeg kommet langt nok med næringsområdet på Eggemoen, ville jeg vurdert det.

Premierenerver

Det er åtte år siden Røysi begynte å planlegge havnen. Et høyrisikoprosjekt, uttalte han selv i 2005, da alt var i startgropen. Sist lørdag la «Queen Elizabeth» til kai som første skip. Da var han selvfølgelig på plass.

– Det var helt utrolig.

– Er det en drøm som går i oppfyllelse for deg?

– Det er klart. Og det er mye nerver ute og går. Når man har spilt høyt og opplever å lykkes hundre prosent, er det som om en bør blir løftet av skuldrene.