Gå til sidens hovedinnhold

Når skal du stoppe for sykebil i utrykning? Se hva ambulanse-sjefen svarer

Artikkelen er over 1 år gammel

Når du møter en ambulanse, som kjører i motsatt retning: Skal du likevel kjøre til siden? – Det er ingen fasit på dette, men i veldig mange tilfeller vil det være best å kjøre til side, sier stasjonssjef Liv Grøslandsbråten.

– Kjør videre som vanlig når ambulansen kommer imot, og ikke har hindringer i sitt felt, oppfordrer Morten Karlsen i et leserinnlegg i Ringerikes Blad .

Stasjonssjef Liv Grøslandsbråten ved Ringerike ambulansestasjon avviser ikke at dette kan være fornuftig i enkelte situasjoner. Men hun oppfordrer likevel til å legge seg ut mot kanten når du møter en ambulanse.

Overblikk

– Det er ikke alltid du som bilfører registrerer hvor lenge det er siden du møtte en annen bil. Selv om det er fri bane i det feltet du ser, kan det være hindringer som vi trenger å legge oss tidlig ut for å komme forbi. Ofte kan vi også bruke litt tid på å komme forbi et kjøretøy – kanskje mer tid enn du som møtende trafikant oppfatter, sier hun.

– Det kan være situasjoner hvor du som bilfører ikke har det samme overblikket som vi har i ambulansen. For eksempel vil vi ofte ønske å legge oss ut til venstre etter å ha kjørt rundt en sving, for å kunne bruke lysene med lang rekkevidde på et tidlig tidspunkt, forklarer hun. I slike situasjoner trenger ambulansen plass, selv om det kan være hundrevis av meter før de tar igjen trafikk.

– Det er bedre at folk viker enn at de ikke gjør det, hvis de er i tvil.

Les også

Tenk før du kjører i grøfta når du møter disse | Morten Karlsen

Trafikantene tar hensyn

Når det er sagt, oppfordrer Grøslandsbråten ikke til bråstopp for å slippe fram ambulansen. Det viktigste er at du viser tydelig at du har sett utrykningskjøretøyet, og at du tar hensyn til det.

– Jeg synes de aller fleste trafikantene her i distriktet er flinke til å ta hensyn til oss. Mye kommer også an på hvordan vi kjører: Vi ønsker å varsle i god tid, slik at folk får tid til å planlegge hvordan de skal kjøre. Vi opplever svært få tilfeller hvor vi ikke oppnår kontakt med bilførerne vi møter eller skal passere, sier Grøslandsbråten.

– Om vi for eksempel kommer gjennom byen klokka 16 en ettermiddag, er mange veldig oppegående, og lager plass for oss, slik at vi kan passere trafikken ved å legge oss ut til venstre ved trafikkøya ved Nordre torg. Dermed kommer vi raskt forbi 10–12 biler, sier hun.

Blinklyset er ikke nok

– Er det noe dere kunne ønske dere at folk var flinkere til i møtet med utrykningskjøretøyer?

– Egentlig ikke så mye. Men den klassiske varianten med å sette på blinklyset, for så å kjøre videre i samme hastighet, vil vi gjerne at folk lar være å bruke. Det hjelper oss ingenting, og vi kan bruke mye tid på å komme forbi når du kjører i 70.

– Hva om du blir tatt igjen av utrykningskjøretøy på en strekning hvor det ikke er plass til å slippe forbi? Skal du da kjøre videre i normal hastighet til det er mulig å kjøre til side?

– I slike tilfeller er det best om du kjører videre på fartsgrensen, men setter på blinklys for å markere at du har sett oss. Da vil vi slå av sirenen. Så slipper du forbi så snart du har muligheten, sier Liv Grøslandsbråten.

Les også

Tre biler kjørte rett forbi ulykke i Jevnaker: – Folk får tenke seg om

Kommentarer til denne saken