Gå til sidens hovedinnhold

Når kommer regjeringens annonserte politi-satsing? | Kari Anne Sand

Et av målene med den såkalte «nærpolitireformen» var at, ja nettopp, det skulle bli mer synlig politi, påpeker Karie Anne Sand i Buskerud Senterparti.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Når kommer satsingen på politiet i Sør-Øst?

Dette spørsmålet reises av politiets fremste tillitsmann i Sør-Øst politidistrikt, Jon E. Torp. Et meget betimelig spørsmål i en utmerket kronikk.

Som fylkesleder i Buskerud Senterparti kan jeg bekrefte at også vi venter i spenning.

LES OGSÅ: Bjørn Erik fikk jobben med å slå sammen politidistriktene: – Endringen ble for dramatisk. Jeg liker det ikke

Et av målene med den såkalte «nærpolitireformen» var at,- ja nettopp, det skulle bli mer synlig politi. Stortingsflertallet fastsatte et måltall om at det skulle være to politi pr. 1 000 innbyggere.

De fleste av oss tenker at dette er politi som skal være synlig eller tilgjengelig for publikum, enten i beredskapssammenheng, etterforskning eller til å behandle søknader om pass, våpen, etc.

Viktig lokalkunnskap

Faktum så langt er at lensmennene som hadde lokalkunnskap og oversikt over innbyggerne, er borte, passkontor nedlagt og responstiden har økt.

Ordførere bekymrer seg med rette over beredskapen i kommunene og savner forebyggende virksomhet. Når polititjenestemenn går av med pensjon eller slutter, er det usikkerhet om de noen gang erstattes.

Fungerende leder for GDE Buskerud, Kjell Magne Tvenge slipper katta ut av sekken når han i et intervju med Laagendalsposten gjør det klart at kommunene ikke kan regne med å nå måltallet om to politimenn/ 1.000 innbygger.

Tvenge skal ha ros for å være ærlig med uttalelsen, dette måltallet har også Sp lenge skjønt var en bløff.

Ledige stillinger

Det som bekymrer Buskerud Senterparti er imidlertid Tvenge sin uttalelse om at man må regne med at politistillinger vil bli stående ledig på ubestemt tid fordi Sør-Østdistriktet skal spare penger, blant annet seks stillinger ved Kongsberg politistasjon.

Les også

Verner (37) kom for sent til slåsskamp på Holttangen: – Politiet får ikke gjort en god nok jobb

Buskerud Sp registrerer med interesse at Politimeldingen (St.m. 29) som regjering la fram før sommeren har fjernet «nær» fra sin benevnelse av politireformen. Det var klokt da dette er en sentraliseringsreform som har lite med politi nær deg.

Fjernet 115 lensmannskontor

Fjerning av 115 lensmannskontor, utarming av gjenværende politistasjoner, svekket beredskap og økt responstid, er fasiten, og minner ikke mye om nærpoliti.

Noen lensmannskontor ble vedtatt opprettholdt. Av disse var Nes lensmannskontor. Nes er i realiteten nedlagt og de ansatte er flyttet til Gol.

Det samme er realiteten for Lier lensmannskontor, de ansatte er flyttet til Drammen. I det daglige lider særlig det forebyggende arbeidet i Lier av dette.

I Hønefoss ble arresten lagt ned. Hvilket medfører at pågrepne må kjøres til arresten i Drammen. Kan det være fornuftig bruk av politipatruljen en lørdagskveld?

De siste årene har små og store hendelser, både lokalt og nasjonalt vist at lokalkunnskap er en forutsetning for å forhindre tragedier. Når det er for politiet må de kunne komme raskt.

Det kan redde liv. GPS og andre kartløsninger kan ikke erstatte lokalkunnskap.
Buskerud Senterparti kommer aldri til å gi opp kampen for en god politibemanning i by og land.

Kampen mot kriminalitet

Bare slik kan beredskapen opprettholdes og kampen mot både organisert,- alvorlig og mindre alvorlig kriminalitet sikres.

Ikke minst bare slik kan politiet drive sin viktige forebyggende innsats for og blant ungdom.

Kommentarer til denne saken