Gå til sidens hovedinnhold

Nå skal vi leve helt som vanlig, men ikke helt som vanlig likevel | Jim Gallagher

– Vi må lære oss å leve med covid-smitten blant oss. Det blir en ny hverdag for oss alle, barn, ungdom, studenter og voksne i jobb.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Barna skal ikke holdes hjemme på grunn av litt hoste og snørr i nesa, som mange i barnehager og barneskoler virker å tro. Det er nemlig fortsatt lov å være forkjølet uten å være syk.

Det er allmenntilstand som gjelder. Høst og vinter er tiden da unger snufser og hoster om hverandre. Det betyr ikke at man er syk eller er smittet med covid.

Snørrete eller tett nese

Sakset fra myndighetenes info på dette:

«Barn som kun er snørrete eller har tett nese eller kroniske luftveissymptomer, trenger ikke holde seg hjemme. Barn med nyoppståtte symptomer som feber, hoste, sår hals og nedsatt allmenntilstand, bør være hjemme, men kan gå i barnehage/skole når de er i bedring. Dette gjelder selv om barnet fremdeles har noen symptomer, slik som rennende nese eller lett hoste».

Det samme gjelder for ungdom, studenter og alle de i arbeidsstokken her til lands. Det er lov å være forkjølet, det er lov å snufse litt, det er lov å hoste. Det er allmenntilstanden som er førende faktor.

Du må teste deg

Men for alle disse siste gruppene er det en ting til som er sagt; Du må teste deg før du kan gå på skole/jobb om du opplever luftveisproblemer mer enn den vanlige «snyt på morgenen og ferdig med det».

Svaret må da være hurtigtester og/eller rask tilgang på pcr-test.

Regjeringen har sagt at fra midt i oktober fjerner man fritak fra regel rundt fraværsgrensen i skolen. Dette har legestanden selvsagt uttrykt stor skepsis til, med rette, for hvordan skal dette bli om skoleelever i ett sett skal måtte renne ned fastlegekontorer for legeerklæringer pga. snørr i nesa.

Alle hjem i Norge bør jo nå egentlig utstyres med en viss mengde hjemmetester. Eller i det minste bør de være nær sagt gratis, slik at man kan ha mange liggende i tilfelle noen i husstanden våkner opp med litt snørr/hoste.

«Pell deg på skoler eller jobb»

Frem med test, pirk i nesa, resultat om 15 minutter, «niks, du har ikke covid, pell deg på skolen/jobb».

Slik må det bli. Er man syk, holder man seg selvsagt hjemme. Men er det litt snufs, ja da drar man på skole/jobb, Med aksept fra lærere, venner, arbeidsgiver at test er gjort og det er derfor man er på plass selv med snørr i nesa.

Når dette er sagt: Jeg håper regjeringen, samme hvem, innfører fritaket på fraværsgrensa igjen, inntil vi ser hvordan samfunnet vårt blir når det er åpent «under ansvar».

Verken vaksine eller test

Det som er mye verre for det norske samfunn nå, er alle disse som verken vil vaksinere seg eller teste seg eller barna sine.

Det å være vaksinemotstander kan jeg til nød skjønne at noen er, men at man ikke vil la seg teste eller la barna sine bli testet, det forstår jeg ikke.

Det å ikke teste seg, eller ungene, betyr i mine øyne at du gir totalt f ... i helsen til dine venner, kollegaer, bekjente og hele kretsen rundt barna.

Hva i svarte er problemet?

Vaksinemotstander. ok, skjønner den, men testmotstander. Hva i svarte er problemet med å teste seg?

Er det en eller annen religion, personlig overbevisning eller noe annet skval som sier at å teste seg er galt?

De samme folkene går vel til lege om de kutter seg, brekker noe eller på annen måte trenger hjelp. eller har de overbevisninger som gjør at de skal lege seg selv der og?

Kommentarer til denne saken