Gå til sidens hovedinnhold

Nå ser vi konsekvensen av 40 år med bru og fyllinger | Kai Hoddevik

– Etter at fyllinger og flytebrua som stenger for overflatevannet fra Holsfjorden, har Steinsfjorden sakte men sikker blitt ødelagt, skriver Kai Hoddevik.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

(Redd Steinsfjorden, del 4)

Jeg har lest mange leserinnlegg den siste tiden, om Steinsfjorden og brua over til Storøya, nesten alle er skeptiske til NIVAs rapporter.

LES OGSÅ: Hva er fakta om Storøybruas påvirkning av vannstrømmer?

Jeg ser et mønster i rapportene, der teorier blir framstilt som sannheter, på feil grunnlag. Det var kun fyllingene som var med, ikke flytebrua, i beregningene. Katastrofen er at rapportene blir vektlagt.

Store forandringer

Vi som har bodd ved Steinsfjorden i 60 år, er tidsvitner og sannhetsvitner til forandringen. Vi vet at det ikke var forurensning i fjorden på 60–70 tallet, det var ikke grønske på steinene på bunnen, de var ikke glatte på grunn av forurensning.

Les også

Ingen rapporter frikjenner flytebrua | Tulli Vamraak

Vi hadde masse spisbar fisk i hele fjorden, vi hadde yrkesfiskere som leverte dagens fangst til fiskebutikken i Hønefoss. Vi hadde garnfiske under isen.

Om sommeren, når det blåste sønnavind et par dager, økte vannstanden i Åsa, varmtvann ble dyttet inn langs overflaten, kaldtvann ut langs bunnen, fin sirkulering.

Overflatevenn presset på

Dette skjedd med hjelp av overflatevann fra Holsfjorden, som presset på gjennom Kroksundet.

Les også

Brua til Storøya endrer ikke strømforholdene | Eirik Nørgaard

Vi hadde ørret ved Herøya, vi hadde kreps på sør-østsiden av Kroksundet, vi hadde ikke alger.

Etter at fyllinger og flytebrua som stenger for overflatevannet fra Holsfjorden, har Steinsfjorden sakte men sikker blitt ødelagt.

40 år med bru og fyllinger

Vi ser nå konsekvensen av 40 år med bru og fyllinger, krepsen er stedvis borte, ørreten er borte, vi har bendelorm i sik og gjedde.

Steinsfjorden er blitt en fjord med giftig fisk og alger. Gul-brun algene lukter vondt, en lege har sagt at algene ikke er farlige, men du bør ikke svømme bort til dem?

For å redde fjorden må fyllinger og flytebru fjernes og ny bru må bygges uten å stenge for overflatevannet fra Holsfjorden..

Drikkevannskilde

Vi må huske på at Tyrifjorden er en drikkevannskilde. Vi må huske på NIVA sine betraktninger/rapporter er teorier.

Alle som bor ved fjorden fortjener rent vann og spiselig fisk, dette er gevinsten med å fjerne flytebru og fyllinger til Storøya.

Håpet er der.

Kommentarer til denne saken