Graderingen foregikk på Ski arena.

– Det er første gang i klubbens historie at så mange har gradert seg til høye grader samtidig, uttaler klubbens formann, Geir Karlsen, i en pressemelding fra klubben.

Klubben melder at følelsene tok overhånd, og tårene rant hos mange av utøverne som graderte seg til 1. Dan. Det er første grad i svart belte i Taekwondo.

– Det er ikke så rart, for alle har trent hardt i mange år for å nå målet. Alle våre utøvere gjorde en kjempeflott gradering og det står respekt av deres prestasjoner, sier Karlsen i pressemeldingen.

Til sammen deltok 130 utøvere på vinterleirene i Ski arena. Av disse gikk 22 opp til svartbelte-gradering, og åtte av disse var altså fra Ringerike Taekwondoklubb.

Graderingssystemet i Taekwondo

Beltegradene i Taekwon-Do er inndelt i 2 grupper; Farvede belter og sorte belter. I alt 19 grader fordelt på 6 farver. Hver farve har sin bestemte symbolikk.

Farvede belter består av; Hvitt, gult, grønt, blått og rødt belte. Det er også 2 grader i hver farve, altså 10 til sammen. Disse starter med 10. Gup (grad) og går opp til 1. Gup. (grad).

Sorte belter starter på 1. Dan (rang) og ender på 9. Dan (rang). De er delt inn i grupper på 3 og 3.

1. til 3. Dan – Assisterende instruktør.

4. til 6. Dan – Internasjonal instruktør.

7. til 9. Dan – Master.

Kilde: taekwondo.no

– En slik gradering krever mye både fysisk og psykisk, men alle mestret påkjenningene. Dette var en teknisk sterk gjeng, uttaler Karlsen.

– Vi har fått gode tilbakemeldinger fra dommerpanelet og observasjoner fra egne instruktører om at våre utøvere mestret oppgavene meget bra, sier master Artsom Stalmakou.