Gå til sidens hovedinnhold

Nå er det høysesong for mobilskader

Artikkelen er over 1 år gammel

Nå i juli er det høysesong for mobilskader. Vi er mye mer utendørs enn vanlig og resultatet er tusenvis av ødelagte mobilskjermer i fellesferien.

– Skadetallene hvert år viser at juli er den desidert farligste måneden for mobilen. Risikoen er tre ganger større for skader i juli enn desember for eksempel. Mobilen er med overalt og vi tar mye mer bilder og video utendørs på sommeren enn ellers. Samtidig er vi litt mer uforsiktig enn vanlig, og det er ikke alltid mobilen ligger trygt i lomma på shortsen, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring i en pressemelding.

LES OGSÅ: I 60 km/t sitter bussjåføren og skriver meldinger

Blir dyrere og dyrere

Hvert eneste år erstattes tusenvis av mobiler som er blitt borte eller skadet, mange i forbindelse med sommerferie. Tryg pleier årlig ha i underkant av 10.000 innmeldte erstatningssaker for mobiler til en verdi av et tosifret antall millioner kroner.

– Som regel har folk vært uheldig og enten blitt frastjålet mobilen på ferie, eller at andre er skyld i at den har blitt skadet. En reise- og innboforsikring vil hjelpe i mange tilfeller. Men samtidig som mobilene blir dyrere og dyrere, øker erstatningssummene. Dagens toppmodeller koster gjerne opptil 15.000 kroner og er i praksis en bærbar datamaskin som er sårbar for støt og slag, vann og sand, sier han.

LES OGSÅ: Ulovlig mobilbruk kan bli svindyrt i framtiden

Sårbare for slag og vann

De fleste reiseforsikringsskader finner ikke overraskende sted i feriemåneden juli, og kurven for mobilskader sammenfaller med øvrige reiseforsikringsskader. Mange tror en reiseforsikring kun gjelder hvis man er på tur i utlandet, men de aller fleste gjelder også når du ferierer hvor som helst i Norge.

– Nordmenn er svært aktive i ferien, og avanserte smarttelefoner er ikke nødvendigvis like glad i visse aktiviteter som vi selv er. Spesielt aktiviteter som byr på vann, i form av båtliv eller bading, fører ofte til mobilskader. Det er heller ikke alltid en klar sammenheng med mobilens pris og hvor lett den går i stykker. Vi ser at selv de dyreste modellene er sårbare for slag- og vannskader, sier Brandeggen.

LES OGSÅ: Nektet å vedta mobil-bot – gikk på nederlag i retten

Ikke lån ut til barna

Spesielt barn er ekstra utsatt for å miste eller skade mobiltelefonen sin nå på sommeren.

– Små barn og kostbare, ømfintlige smarttelefoner er en risikabel kombinasjon. Det er greit å huske på når du låner ut din dyre mobil til junior for at det skal bli litt fred og ro. Flere mobiler kommer i utgaver som er tilpasset aktive ungdommer, og de tåler gjerne røffere omgang enn mange dyrere utgaver. Det kan også lønne seg å kjøpe et kraftigere mobildeksel i hardplast, sier han.

Slik sikrer du deg best mot mobilskader:

  • Vurder om du virkelig trenger å ta med mobilen på alle aktiviteter.
  • Skaff deg en egen feriemobil som enten tåler ekstra mye eller som er billig.
  • Et kraftig mobildeksel er en god forsikring i seg selv.
  • Barn bør ha mobiler som tåler røff behandling. Eventuelt vurder en egen forsikring på barnas mobiler.
  • Sett på sporing av mobiltelefonen. Da er sjansen større for at du finner den igjen.
  • Det er ikke alltid lurt å låne bort den dyreste mobilen til dine barn.
  • Unngå at mobilen er lett tilgjengelig for lommetyver. Ikke minst i storbyene i utlandet samt på strendene er mobiler et yndet tyveriobjekt for lommetyver.

Les også

Hos Roy er det knapt nok mobildekning. Nå kan fasttelefonen forsvinne: – Hvis du får hjerteinfarkt her hvor vi bor, så dauer du

Kommentarer til denne saken