Gå til sidens hovedinnhold

Nå er denne gjengen ferdige med jobben: Årets utgave av Heftet Ringerike klart

Korona-restriksjoner stoppet ikke lanseringen av årets utgave av Heftet Ringerike, men møtet var flyttet til Veien Kulturminnepark for å sikre en trygg avvikling.

innsendt

Her møtte 57 forhåndspåmeldte opp søndag 25. oktober for å høre hva det ferske heftet inneholder. Målet er å ta vare på både eldre og nyere historie fra Ringerike og Hole i en tid da både by og bygd er i rask endring. Og heldigvis har redaksjonen også i år det luksusproblem at det er kommet inn mer stoff enn det er plass til i heftet.

Redaktør Ragnvald Lien innledet med å si at årets nummer inneholder hele 13 artikler skrevet av kvinner, og at flere artikler er viet kvinners liv og virke i krig og fred. Foruten kvinnestoffet er krigen tema i flere artikler siden det i 2020 er 80 år siden krigen kom til Ringerike i de dramatiske aprildagene 1940.

Kampene i Haugsbygd er godt kjent lokalt, men har ikke vært like kjent i resten av landet før NRK 9. april i år sendte Steinar Hybertsens film «Da verdenskrigen kom til Ringerike». Filmen blir anmeldt i årets nummer, hvor også filmskaperen har fått en portrettartikkel.

LES OGSÅ: «Hjemløs» organisasjon fyller 30 år: – En viktig dag for oss

Seks presentasjoner

Den lengste artikkelen i heftet, «Regimentssjefens omdømme», handler også om kampene i Haugsbygd og er skrevet av Bjørn Heimsjø, som var en av seks forfattere som presenterte sin artikkel på lanseringsmøtet. Heimsjø forsøker her å gi svar på hvorfor oberst Carl Mork som ledet kampene på Ringerike, har fått så lite heder etter krigen selv om han og de norske styrkene kjempet heltemodig for å stanse den tyske framrykkingen.

At også kvinnene fikk kjenne krigen på kroppen, kommer fram i teksten «Gokka flyktet med 17 kulehull i kåpa», formet som et intervju med Johanne Bergsund som opplevde kampene i Haugsbygd. I tillegg har Bjørg Eltvik skrevet en artikkel om da hun som 18-åring ble innkalt til nazistenes Arbeidstjeneste.

Årets Heftet Ringerike løfter også fram flere lokale kvinneorganisasjoner, blant annet Norderhov Bygdekvinnelag som kunne feire 80-jubileum i 2019, og Ringerike Soroptimistklubb, som Bodil Helene Bach presenterte på møtet. Men mest nostalgisk er nok artikkelen om Vågård kvinneforening, som nå er en saga blott. Denne artikkelen er signert redaksjonsmedlem Anne Sofie Hval, som har skrevet hele fem artikler i heftet. Disse godhjerta, flittige foreningsdamene på Vågård representerte gårsdagens kvinnenettverk, en arv som blant annet bygdekvinnene og soroptimistene fører videre i dagens samfunn.

LES OGSÅ: Bjørn Geirr Harsson (80) med ny bok: – Historien er det viktig å ta vare på

Mange bilder

En annen forening som ble presentert på møtet, var Ringerike Malerklubb som kan skryte av å være landets eldste amatørmalerklubb. Anne Strand har skrevet artikkelen om malerklubben, som rundet 80 år i fjor, men fortsatt er en livsfrisk forening med stor aktivitet. Denne artikkelen er rikt illustrert med bilder, malt av malerklubbens stiftere med Harald Hauge som den mest kjente.

Alle artiklene i heftet har mange bilder, og i tillegg har kunstneren Øyvind Tingleff levendegjort innholdet i flere tekster med sine humoristiske tegninger. Blant annet har han tegnet gårsdagens barberere og friserdamer i aksjon i to artikler om frisøryrket før og nå.

Lanseringsmøtets musikalske innslag sto artikkelforfatteren Geir Bråten for sammen med Ragnhild Hvidsten og Morten Bjerve. Trioen framførte «Rallare Wilson» av Elling Lien Vistekleiven og «Voggevise i skogen» av Elling M. Solheim, begge dikt vakkert tonesatt av Bråten.

De to siste presentasjonene bekrefter den tematiske bredden i årets hefte. Slektsforskeren Nils Elsrud fortalte om strømsoddbygdingen O. S. Johnsons liv og livsverk. Johnson utvandret i 1880, og hans største bedrift var at han kartla og skrev om ringerikinger som hadde utvandret til Amerika. Dette stoffet ble samlet i fire bøker som kom ut i perioden 1919–1930.

Botanikeren Arvid Næss var siste mann ut. Han har skrevet en vakkert illustrert artikkel om «Fjellplanter på Krokskogen».

LES OGSÅ: Oppussing av minnesteinen på Hvalsmoen

Andre smakebiter

Mellom hver presentasjon supplerte redaktør Ragnvald Lien med smakebiter fra mange andre artikler slik at publikum fikk med seg mye tilleggskunnskap om årets nummer som inneholder hele 33 artikler fordelt på 128 sider. Visste du for eksempel at det før krigen var hele seks pensjonater i Haugsbygd?

Eller at Asbjørnsen og Moes barneeventyr skapte bitter strid da de ble tatt med i Norges første lesebok i 1863? At fattige kvinner fra Ringerike livnærte seg som ammer på Kongsberg og som prostituerte i Kristiania, visste du kanskje heller ikke? Dette og mye mer kan du lese om i årets utgave av Ringerikes eldste lokalhistoriske tidsskrift som blir 100 år i 2022.

Så er det bare å håpe at Heftet Ringerike også i 2020 når fram til riktig mange lesere selv om ingen skoleelever får lov å selge heftet i år for å unngå koronasmitte. Men det kan kjøpes i vår faste bokhandel.

LES OGSÅ: Her satt Karsten Hansen (94) på dødscelle i 80 dager: – Noen ganger skulle jeg ønske at jeg ikke husket alt så godt

Kommentarer til denne saken