Og de som er så heldige at de har kommet seg innafor vil få oppleve en lokalt forankret artist som slår gnister mot murveggene! Elisabeth Vik er tilbake i byen, med sitt dansk-baserte ensemble VÍÍK – og med det følger kvalitetsgaranti!

Elisabeth Vik og gjengen hennes har fått panegyriske omtaler i danske medier den siste tida. De har vært utropt som kandidater til årets LIVE-band i Danmark, og de har hatt stormende suksess med sine opptredener på Roskilde-festivalen. Elisabeth Vik var innom byen og fikk folk til å ta av på jazzkafé på Gledeshuset for få år siden – men nå har hun fem musikere med seg på laget, og kjører det showet som utgjør hennes primære prosjekt og konsertrepertoar. Der er hun vokalist, og i fokus på scenen, med unik vokal, feeling, trøkk og uttrykksglede.

Elisabeth Vik har reist verden rundt og samlet impulser fra folkemusikk på alle kontinenter. VÍÍK samler skandinaviske utøvere i et uttrykk som er folkemusikkbasert, men med overlapp mot jazz og improvisasjonsmusikk. Versjonene de skaper basert på folketoner og tradisjonsmusikk er fascinerende eksempler på kreativ fornyelse og videreføring.

Eller som det ble sagt i en dansk presentasjon av bandet: «Gruppen formår, som det nyeste skud på den nordiske folkemusik-gren at trække publikum i alle aldre og genre ind i sit magiske univers af eventyr, sagn og middelalderballader. Frontkvinde, komponist og sangerinde Elisabeth Vik, hyler, danser, trækker og vrider i folkesangerne der bliver både fuldstændigt ugenkendelige og som et historisk déjà vu».

Og i anmelderen Peter Aagards språkdrakt, etter konsert på Roskilde: «Jeg blev taget lidt på stråsengen, da vikingeskibet VÍÍK ind sejlede i Roskilde Fjord. De er stadig så nyt et orkester, at det er svært at sige, hvordan de vil udvikle deres lyd og historier. Men det medrivende samspil, den umiddelbare spilleglæde og lydtæppet af toner fra fortiden tyder i den grad på en spændende fremtid.»

Nå var de villige til å legge turneen innom Hønefoss, i regi av Agora Kulturkafé (støttes av Norsk Kulturfond og Ringerike kommune, Kultur), i samarbeid med Bryggerikjelleren. Det er nok mange gamle kjente fra musikklinja på Ringerike vgs. og i kulturlivet ellers som vil ha med seg dette. Og mange flere som vil kunne benytte anledningen til å oppleve en artist og et band i full utfoldelse, på vei til å skape en egen nisje i det musikalske kulturlandskapet.