I Sør- og Midt-Norge er det forbudt med piggdekk eller kjettinger fra og med første mandag etter 2. påskedag til og med 31. oktober.

Lær å skifte hjul med Marius Aasen i videoen!

LES OGSÅ: Dette vil ikke kvinnene gjøre

For Nordland, Troms og Finnmark gjelder forbudet fra og med 1. mai til og med 15. oktober.

Mange velger å skifte dekk selv, mens andre foretrekker å få hjelp. For ryggen kan det siste være det beste, hvis man ikke er forsiktig.

Se hvordan du behandlet ryggen best i grafikken nederst i saken!

Sett bilen på et rett underlag, helst ikke på løs grus. Deretter må du sette på håndbrekket, og sett jekken på riktig sted, anbefaler NAF.

LES OGSÅ: Nå satser Arve og Arne på bilhjul igjen

Marius Aasens huskeliste

1) Sørg for at bilen står helt rett, og på et fast underlag. Håndbrekket må være dratt til, så bilen står stille.

2) Løsne eventuelle pyntedeksler og løsne boltene så de ikke sitter helt fast lenger. Ikke skru disse helt ut før du har fått opp bilen med jekken.

3) Sett jekken på plass. Hvis ikke bilen har et eget sted som jekken skal plasseres, så finn et flatt sted som er solid nok til å kunne brukes. Er du i tvil, kan du sjekke bilmanualen for plassering.

4) Løsne alle bolter og ta de ut, legg boltene på et sted hvor de er frie fra smuss og skitt.

5) Løft dekket av, og sett på det nye.

6) "Fest" hjulet med en bolt øverst slik at det ikke faller av, snurr hjulet deretter en halv omdreining, og fest bolten i toppen. Fest deretter resten, annehver bolt, eller fest dem i et stjernemønster, skru helt inn til det sitter + en kvart omdreining. Det kan være lurt å bruke en momentnøkkel.

7) Slipp bilen ned på bakken og dra til boltene så de sitter godt, benytt stjernemønsteret igjen.

8) Sjekk lufttrykket umiddelbart, så du vet trykket er slik det skal.

9) Ettersjekk boltene når du har kjørt en liten stund, så du vet alt sitter som det skal. Det er ikke sikkert du trenger å dra til noe mer.