– Ja, vi har bare ett jernbaneprosjekt og fellesprosjekt, så fra vår side er det ingen tvil om at vi vil prioritere Ringeriksbanen, sa Morten Klokkersveen da han nylig deltok på et møte i Interkommunalt politisk råd for Ringeriksregionen (IPR).

Innen 31. mars skal Nye Veier og de andre transportetatene som Bane NOR, Statens vegvesen og Avinor komme med sine faglige innspill og prioriteringer til ny Nasjonal Transportplan (NTP).

Innspillene gis til Samferdselsdepartementet, og så blir det en politisk behandling. Den nye NTP vedtas trolig i juni 2024.

LES OGSÅ: E16-utbygger har ventet på klarsignal fra regjeringen i to år: Likevel står dødsveien urørt

Andre som skal prioritere

Klokkersveen, som er utbyggingsdirektør for Ringeriksporteføljen, understreker at det blir andre enn Nye Veier som tar avgjørelsen om hva som skal prioriteres.

– Det blir et spørsmål om hva vi som nasjon skal bruke penger på, og hva som skal prioriteres innenfor samferdsel. Vår rolle er bare å komme med innspill, sier han.

Klokkersveen gjentar budskapet om at det per nå er umulig å sette en eksakt sum på hva prosjektet vil koste. Tidligere har en sum på 36–37 milliarder kroner vært nevnt.

– Kostnadstall er et øyeblikksbilde. Det er først ved en forpliktende utbyggingsavtale at vi vil få den eksakte summen. Når det er sagt har vi mye kunnskap om kostnaden og har jobbet mye med dette, sier han og understreker at de dermed vet mye om de antatte kostnadene.

LES OGSÅ: E18 får milliardsprekk, men hva med Ringeriksbanen? Her er svarene fra Nye Veier

Foreløpig er det uvisst når arbeidet med Ringeriksbanen og det vil også ha noe å si for kostnadene med å bygge Ringeriksbanen og ny E16.

– Annen geologi

Follobanen har møtt på mye problemer og rakk bare å være åpen en uke før den måtte stenge igjen på grunn av tekniske problemer. Strekningen mellom Oslo S og Ski er lagt i en lang tunnel, også Ringeriksbanen skal ha en lang tunnel, mellom Sandvika og Hønefoss.

– Er du bekymret for at problemene med Follobanen kan føre til at det blir vanskeligere å få penger til Ringeriksbanen?

– Jeg tror problemene med Follobanen snart blir løst. Det er noen likheter mellom prosjektene, men også noen forskjeller. Det er blant annet en helt annen geologi i Ringerike enn i Follo. Hvert prosjekt er forskjellig, sier Klokkersveen, som ikke kan avvise at politikerne kan bli mer skeptiske til å satse på store jernbaneprosjekter.

– Det utfordrende med Ringeriksbanen er at prosjektet vil kreve en stor pengesum for å kunne realiseres, sier han.

LES OGSÅ: Håkon frykter nådestøtet for Ringeriksbanen og E16: – Er vi ikke med der blir det neppe noe bane på denne siden av 2040-tallet