Gå til sidens hovedinnhold

Mors eller rettere sagt oldemors kjøttkaker | Brit H. W. Bøhler (Rødt)

– Det er ikke ofte jeg føler trang til å gå ut og forsvare Høyre og Høyres representanters leserinnlegg i avisen.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Men Vegard Bunes fra MDG sitt innlegg i kjøttkakedebatten var liksom litt vel ute på jordet, at jeg måtte gripe til tastaturet.

La oss først fastslå at der ute på jordet som MDG representanten befinner seg, dyrkes det masse godt som vi kan spise. Både linser og annet er sunt og godt, og ja både MDG representanten, jeg og Unni Carlsen kan godt spise mer av slikt og få i oss fiber, B-vitaminer og mere til Der er vi ikke uenige. Men det er ikke det denne debatten handler om.

Dobbelt så mye?

MDG representanten skriver at «I dag spiser hver nordmann omtrent dobbelt så mye rødt kjøtt som vi gjorde da Carlsen var en liten jente.»

Tror MDG representanten at dette tallet også stemmer for beboerne ved våre sykehjem? For det var det innlegget til Unni Carlsen handlet om. Ikke biff- og tacomiddagene til deg og meg.

Når du har kognitiv svikt, som de aller fleste av de eldre ved våre institusjoner lider av, henger matlyst og ernæring tett sammen. Du kan godt stå å messe om at kua er noe av det mest forurensende vi har, og at vi kan produsere mer vegetabilsk mat per arealenhet i forhold til kjøtt til du blir grønn.

Mat slik de husker

Men det vil ikke bli forstått. Smaker ikke maten slik de husker mor, kona eller de selv lagde den. Ja så forblir den på tallerkenen, samme hva MDG måtte mene.

Jeg tror kjøttkaker med linser kan være både sunt og godt. Det er ikke det som er sakens kjerne. Det denne debatten gjelder er ikke maten til oss som kan velge selv hva vi vil legge på tallerkenen. Det gjelder hva vi skal servere til våre eldste. Gamle mennesker som kanskje har dårlig matlyst og ikke får i seg den næringen de sårt trenger.

Da er det viktig at de får mat de kjenner igjen, mat de har lyst på, mat som smaker det den alltid har gjort. Det vil fremme matlyst, ernæring og være helsefremmende.

Bør spise mer grønt

JA, vi er mange som bør spise mer grønt, mer fiber og få i oss mer proteiner i form av linser. Den utviklingen heier jeg på. Men la de gamle slippe å være de som skal gå foran og vise vei i akkurat denne saken.

De har tatt sitt samfunnsansvar, de bygde opp den velferdsstaten vi har i dag.

La de få nyte godt av det arbeidet de har gjort for samfunnet vårt. La de få ha kjøttkaka si i fred.

Kommentarer til denne saken