Gå til sidens hovedinnhold

Møljemøte i Hole Historielag

Artikkelen er over 1 år gammel
Innsendt

Folk møtte trofast frem til Hole historielags tradisjonelle møljemøte denne novemberkvelden på Hole Herredshus. Det var ca. 45 tilstede på arrangementet hvor det var pyntet til hyggelig samvær.

Kvelden startet med et innslag av Per Erik Berge som underholdt med anekdoter, sang og spill. Han fortalte om noe av livet på bygdene gjennom de siste hundre år og tok for seg historier om omstreifere, tatere og sigøynere som var vanlig og se opp til 1950-årene. Berge er oppvokst på Hadeland, men har virket hovedsakelig på Ringerike og i Ådalen. Han fortalte om omstreifere som gikk fra arbeid til arbeid rundt i landet, og hadde alltid dårlig rå. En av omstreiferne gikk rundt barbeint, selv om det var i april. Karen sa han holdt seg til kalenderen mer enn til det faktiske været, for denne dagen viste almanakken nemlig sommerdag.

Tatere var vanligvis pågående og var ikke så mye å stole på. Sigøynere kom som regel i stort antall med hester, vogner og alt de trengte.

Det ble skrevet en god del viser av og om loffere på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. Per Erik Berge fremførte noen av visene så levende at han fikk folk til å nynne og synge med.

Etter Berges musikalske innslag, startet servering av kjøttmølje servert med spesielt flatbrød. Til møljen ble det servert alkoholfritt øl, og de som ikke kjørte bil fikk anledning til å smake på julens akevitt. Stemningen var meget bra og praten gikk livlig. Rundt enkelte bord ble det til og med allsang. Etter denne tradisjonelle møljen ble det servert kaffe og kaker av mange slag. Jo, vi fikk virkelig en forsmak på julen denne kvelden med historielaget.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.