Gå til sidens hovedinnhold

Mobilforbud på skolen er inngripen i privatlivet | Even Jacobsen

Artikkelen er over 2 år gammel

Mobilforbudet som er på mange skoler må anses som inngrep i vårt privatliv, skriver ungdomspolitiker Even Jacobsen fra Haugsbygd.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er veldig mange voksne som ser på mobilbruk på skolen som noe negativt. Men er det egentlig så negativt som det blir framstilt? Elever burde jo egentlig ha lov til å ha mobilen på skolen, det er positivt på mange måter.

En undersøkelse av NRK viser at fire av fem norske rektorer sier at de har forbud mot mobil på sin skole.

Jeg vil si at fire av fem rektorer tar feil!

Ikke lovlig

Mange av skolene med mobilforbud sier at de bruker mobilskap eller andre former for ting der de kan samle inn alle mobilene.

Jeg vil tro at de fleste elever ikke leverer sin mobil frivillig, men at skolen tvinger dem til det, og truer med anmerkninger og andre ting hvis de ikke vil levere. Dette har skolene ikke lov til.

Even Jacobsen

Ungdomspolitiker fra Haugsbygd

Følg på: Facebook

 

Mobilforbudet som er på mange skoler må anses som inngrep i vårt privatliv. Det er ikke lov ifølge grunnloven og menneskerettighetene. Dette sto det i et innlegg på NRK at jusekspert Marius Storvik hadde sagt.

Lenger nede i samme innlegg oppfordret professor i privatrett, Hans Fredrik Marthinussen, til at misfornøyde elever skal klage til fylkesmannen og ellers gå til «sivil ulydighet», noe jeg er helt enig i. Det vil si at alle elever slutter å levere inn mobilen som en protest mot disse ulovlige reglene.

Jeg går selv på Haugsbygd ungdomsskole, og denne skolen bryter også loven på lik linje med veldig mange andre skoler.

LES OGSÅ: – Skolene kan ikke kreve at elevene gir fra seg mobiltelefonene

Et viktig hjelpemiddel

Mange lærere vil nok si at mobiltelefonen er en distraherende ting som bare gjør at du blir ukonsentrert. I timene er det jo bare å skru av lyden på mobilen, så har du jo ikke noe å bli distrahert av.

Mobilen er egentlig et viktig hjelpemiddel. Du kan for eksempel bruke den for å finne fakta. Sånn lærer du nye ting, og hva er skolen for? Å lære!

Med mobil på skolen har du også mulighet til å kommunisere med andre på skolen. Hvis skolen er stor, kan det være vanskelig å finne ut hvor andre er – og derfor ikke så lett å gjøre noe sammen i pausene på skolen. Det å ikke finne på ting å gjøre i pausene er jo det motsatte av å være sosial, og det er viktig at folk er sosiale.

Mobilen fungerer også fint hvis du er nødt til å sjekke klokken, hvis det ikke er noe klokke på veggen. Da kan du med et enkelt trykk sjekke hva klokken er. Folk kan dermed planlegge tiden sin bedre, og færre kommer sent til timer.

LES OGSÅ: Så mange tiåringer har egen smarttelefon 

Usosialt?

Veldig mange er veldig raske med å trekke konklusjonen om at mobiltelefon er usosialt. For mange er dette noe som sier seg selv. Men er det egentlig så usosialt som det blir framstilt?

Mobiltelefonen er noe man kan samles rundt. Elever kan spille spill sammen, se på videoer eller gjøre andre ting sammen på telefonen.

Dette vil jo da føre til at folk faktisk kanskje blir mer sosiale enn det de var uten mobilen. De som ikke har så mange venner eller velger å holde seg litt utenfor, får faktisk noe å gjøre i pausene.

Mange synes skolen er streng nok som den er, og derfor kan det jo være greit å ha noe å gjøre i pausene. Og det går ikke utover lærerne som har bestemt denne regelen, at folk sitter med sin egen mobiltelefon. Det burde jo være elevenes eget valg, det er jo dem regelen går utover.

Jeg synes at alle skoler bør fjerne denne absurde regelen. Jeg ser faktisk ingen grunn til ikke å gjøre det. Denne reglen er både ulovlig, usosial og ødelegger for at vi elever skal lære nytt og holde oss oppdatert på det som skjer rundt oss.

Jeg vil også oppfordre alle elever til ikke å levere inn mobilen i protest. Alle må stå på for å få fjernet regelen!

LES OGSÅ: Mobilforbud i skolen: – Å oppleve noen timer i døgnet som er mobilfri er veldig viktig 

Kommentarer til denne saken