Gå til sidens hovedinnhold

Minnesmerket – en sak for Sivilombudsmannen? | Hans Høyer

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg viser til holeværingen Eva Bekkelund-Eriksens innlegg i Ringerikes Blad i november. Hun skriver godt, forfriskende og informativt, dog sparker hun litt til venstre og til høyre.

LES OGSÅ:Hole kommune vil tape i en rettssak om minnesmerket | Eva Bekkelund-Eriksen

Nå har vi vel engang et demokrati i Norge hvor flertallet avgjør. Det kan man like eller ikke like – og det er lov å ha andre meninger, og selvsagt er det anledning til å bringe en sak inn for retten.

«Kjærlighetens bro»

Viser også til flere meninger i Ringerikes Blad sist høst, blant annet Maria Aldersjøens innlegg om «Kjærlighetens bro til Utøya.»

LES OGSÅ: Kjærlighetens bro til Utøya | Maria Aldersjøen

I avisen i mars gjentar Bekkelund-Eriksen flere av de samme påstandene. Slik jeg ser det, kan det virke som hun gjør seg til overdommer over Norges rettssystem.

Om saken skulle bringes inn for rettssystemet, er det egentlig bare trist – og kanskje en fjær i hatten for terroristen – eller hva?

Sivilombudsmann

Kanskje kunne saken framlegges Sivilombudsmannen? Hans syn vil kunne være retningsgivende.

Sivilombudsmannen kan imidlertid ikke selv omgjøre avgjørelser eller pålegge myndighetene å gjøre noe, men i praksis retter myndighetene seg etter ombudsmannens uttalelser.

Les også

Når heltemodig innsats genererer psykisk uhelse | Anette Morén

At 77 søyler à fire meter skal plasseres nede ved Utstranda kai vil nok kunne virke voldsomt på et så begrenset område i skråningen ved vannkanten.

Jeg tenker også på ungdommen som må passere minnesmerke på kloss hold hver gang de skal til eller fra Utøya og således bli påminnet om udåden den skjebnesvangre dagen.

Fra Utøya vil vel minnesmerket plassert ved bryggen også bli ganske så synlig og nok en påminnelse eller hva?

Plasseres minnesmerke her må det vel også anlegges parkeringsplasser og kanskje belysning. Lys på kveldstid vil virke «forurensende». Veien inn i området er dessuten smal og dårlig.

Plassering ved E16

Plasseres derimot minnesmerket ved parkeringsplassen ved E16/utsikten vil det gi en ærbødig, distansert og verdig avstand ned mot Tyrifjorden og Utøya.

Minnesmerkets størrelse og de 77 høye søylene krever lys, luft og «space». Slik vil de komme best til sin rett.

Les også

Vedtatt med seks mot én stemme: – Forferdelig skuffende

Nevner i denne forbindelse at det 26. november i fjor var 30 år siden Sleipner-ulykken. Hurtigbåten Sleipner gikk på et skjær på vei fra Haugesund til Bergen og 16 mennesker omkom.

Ved Ryvarden fyr er det satt opp et enkelt, vakkert og verdig minnesmerke – en høy stein med disse 16 menneskene i miniatyr plassert på toppen. Fra land ser man skjæret langt der ute i havet.

De fastboendes avgjørelse

La de fastboendes røst være tungen på vektskålen. Hensynet til naboene – de som opplevde tragedien på nærmeste hold og som var først ute i redningsdåden – veier tyngst!

Båten med polititjenestemennene stående i båten, før de våget seg inn til land, var tuslet. Det er uansett på høy tid at plasseringen finner sin løsning.

Noen turistattraksjon er dette ikke, men et minnesmerke for ro og refleksjon!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.