Gå til sidens hovedinnhold

Minneord om Sigurd Sætran

Minneord

Det er med stor sorg at vi har mottatt melding om Sigurd Sætrans bortgang 21. september. Han var født 9. februar 1920 i Meråker og ble således godt over 100 år. Sigurd hadde et aktivt og svært innholdsrikt liv.

Ved krigsutbruddet i 1940 var han elev ved Befalsskolen for Ingeniørvåpnet. Han deltok med skolen i felttoget fra Hakadal til Gausdal og ble dekorert med deltakermedaljen med rosett i 1946. Under okkupasjonen fullførte han sin sivile utdannelse med artium og teknisk skole. Etter krigen ble han uteksaminert fra Krigsskolen i 1947 og Militærhøgskolan i Sverige i 1951.

Sigurd har en lang og imponerende karriere i Forsvaret, vesentlig i Ingeniørvåpnet. Han var blant annet sjef for Våpenskolen i to perioder på 1950-tallet, avdelingssjef i Hærens Forsyningskommando 1970–73 og sjef for Trøndelag Ingeniørbataljon 1974–76. Han ble utnevnt til oberst og sjef for Ingeniørregiment i 1976, en stilling han hadde til 1980 og ble pensjonist i 1981.

Som pensjonist jobbet han i flere år for Forsvarets Bygningstjeneste og som damkontrollør for Norsk Hydro.

Sigurd var med å stifte Forsvarets seniorforbund avd. Ingeniørvåpnet (FSFING) i 1983, den gang under navnet Ingeniørvåpnets pensjonistforening. Han var sekretær og i perioder fungerende formann de to første årene. Han var i alle år aktiv deltaker i foreningens medlemsmøter, sosiale aktiviteter og turer.

Ved de årlige julebord/julemiddager var han en av de siste som forlot dansegulvet. Han skrev flere sanger til foreningen som fortsatt brukes ved festlige anledninger.

Sigurd var formann Ingeniørvåpnets Soldatforenings i perioden 1977–1984 etter at den hadde ligget nede i mange år. Han gjorde en fenomenal innsats for revitalisering og er stor skyld i at foreningen er så oppegående som den er i dag.
Han var utnevnt som æresmedlem i begge foreningene. Ofte formidlet han livserfaringer og visdomsord til en lydhør forsamling på foreningenes sammenkomster. Han hadde glimt i øyet og en uforglemmelig fortellerglede.

Sigurd var en omgjengelig og trivelig person og lett å bli glad i.

Sigurd var også mangeårig formann i Tysklandsbrigadens Veteranforbunds lokalavdeling på Ringerike.

Sigurd holdt seg meget godt både fysisk og psykisk. Han mente at det er mye fysisk aktivitet, frisk luft og sunn normal livsstil som er grunnen til det. Sigurd var en flott inspirator og veileder som kollega og sjef. Sigurd Sætran vil bli dypt savnet både som leder, kollega og venn. Vi minnes Sigurd med stolthet.

I denne tunge stund går våre tanker til barn, svigerbarn, barnebarn og øvrige familie.

På vegne av kollegaer og venner

Ole Sannes
Leder Forsvarets Seniorforbund avd. Ingeniørvåpnet


Johan O. Asmundvaag
Leder Ingeniørvåpnets Soldatforening

Les også

Sigurd (100) smuglet kona over svenskegrensen og bosatte seg på Ringerike: – Det var bare kjerrevei, gårder og åkrer på Klekken den gangen

Kommentarer til denne saken