Engasjert mot palmeolje

Av

– Oljen burde byttes ut med mer miljøvennlige og mindre farlige oljer som solsikkeolje, mener Christopher Calandri.

DEL

Flere av produktene vi spiser i hverdagen inneholder usunt og miljøtruet palmeolje, og den siste tiden har media og forskerne satt søkelyset på denne oljen grunnet dens skadene effekt.

Billig, men ødeleggende

Palmeoljen er blant de billigste oljene, men forskning viser at den er farlig for hjertet. Livet i regnskogen er truet. Orangutangen og tigeren er bare to av mange arter som er utrydningstruet som en følge av produksjonen.

Over halvparten av verdens regnskoger er per dags dato ødelagt. Regnskogen er viktig både for klima, planter, mennesker, levende vesener og hele det biologiske mangfoldet.

En stor del av verdens mest viktige medisiner er laget av planter fra regnskogen.

Føler ansvar

Christopher Calandri og Sivert Bakken (18) tar et ansvar som forbrukere.

– Jeg tror vi blir påtvunget palmeolje grunnet oljens lave pris. Oljen burde byttes ut med mer miljøvennlige og mindre farlige oljer som solsikkeolje, sier Calandri.

– Jeg tenker ofte på innhold av palmeolje når jeg handler på butikken. Hver gang jeg spiser sjokolade blir det som regel Bergene Melk, den er jeg sikker på at ikke inneholder palmeolje, sier Bakken engasjert.

– Unngå palmeolje!

Anja Lyngsmark jobber i Regnskogfondet. Hun reagerer kraftig på bruken av palmeolje og råder forbrukerne til å unngå denne typen mat.

Norske forbrukere kan unngå mat med palmeoljeguiden som Regnskogfondet og Grønn Hverdag har laget.

– I den kan man søke på navnet til ulike matvarer og finne ut om de inneholder palmeolje, og i så fall hvor mange prosent. Før vi laget palmeoljeguiden var det veldig vanskelig for norske forbrukere å unngå mat med palmeolje. Det står nemlig bare «vegetabilsk olje» på ingredienslisten til mange matvarer, sier Lyngsmark.

Artikkeltags