– Vi er lei av at voksne tror at vår generasjon lever i et likestilt samfunn, for det stemmer ikke. Det er på tide at folk åpner øynene for at sexisme på skolen er et stort problem, sa jentene i sin appell.

Jentene har den siste tiden fått oppmerksomhet etter at de gjennom en kronikk om metoo i skolen skapte debatt.

For ifølge jentene er det vanlig at jenter daglig kan få nedlatende og sexistiske kommentarer slengt etter seg på skolen. Det være seg alt fra «Hore» «Håper du blir voldtatt», «Jeg kunne lett pult deg» eller lignende, ifølge jentene.

Voksne må gripe inn

For mens stormen etter metoo-kampanjen satte søkelys på seksuell trakassering på arbeidsplasser verden over, kom den aldri til skolegården, poengtere niendeklassingene.

Nå har jentene rett og slett sett seg lei, og kom på kvinnedagen med en tydelig oppfordring til foreldre, lærere og politikere:

– Det er på tide at dere bryter inn. Vi forventer at dere tar ansvar. Vi venter fortsatt og vi venter lenge på en #metooiskolgården.

Selvbestemt abort

Regjeringens forslag til endring i loven knyttet til tvillingabort har provosert. Årets hovedparole er «Forsvar selvbestemt abort – fjern nemndene», som er et svar på regjeringens innstramming i abortloven.

LES MER: Regjeringen foreslår at alle fosterreduksjoner skal behandles i abortnemnda

Leder av Kvinnegruppa Ottar Ane Stø var blant dem som tok et oppgjør med regjeringens innstramming. I sin appell sa hun at forutsetningene for økt selvbestemmelse er til stede og at det er på høy tid å avskaffe nemndene. Da runget applausen på Youngstorget.

I Oslo var i tillegg «Vi vil ikke føde for Erna!", «Nei til surrogati – en livmor er ikke en handelsvare», «Forsvarlig fødsel – og barselomsorg i hele landet», «Stans all vold og trakassering av kvinner» og «Ja til NIPT og fosterdiagnostikk» var blant parolene.

LES OGSÅ: Historisk lave aborttall i Norge

Tusenvis i tog

Regjeringens forslag til endring har gjort at det i forkant av årets tog har blitt ventet rekordoppslutning landet over.

Operasjonsleder Tor Jøkling i Oslo politidistrikt sier til NTB at tallet på dem som deltok var godt over det forventede antallet på 10.000 mennesker. Tallet på dem som plasserte telleren ved utgangen av torget lå på cirka 14.000.

Pressekontakt Hanne Størset i 8. mars-komiteen i Oslo sier til NTB at antallet deltakere i toget i år var nesten doblet fra i fjor.

– Det var 14.000 som deltok i toget. I fjor var det 7.700, så det er nesten en dobling. På torget var det nok enda flere, for der var det helt fullt. Det sto også folk i sidegatene, sier hun.

Ifølge konferansier Liv Gulbrandsen i Oslo var det 8. mars-markeringer på rundt 82 steder i Norge og det gikk 30 tog.