Gå til sidens hovedinnhold

– Mennesket en vellykket dyreart?

Artikkelen er over 1 år gammel

Tre helger på rad kan du få oppleve nyttige, spennende og lærerike foredrag i biblioteket. For hvorfor er mennesket en så vellykket dyreart?

Innsendt

Lørdagsuniversitetet er et samarbeid mellom Universitetet i Sørøst-Norge (USN) og Ringerike bibliotek.

Målet er å spre forskningsbasert kunnskap til allmennheten – kunnskap som kan hjelpe folk til å leve bedre, tenke bedre og mene bedre.

Om mennesker

Lørdag 14. september kommer universitetslektor Øyvind Wistrøm for å fortelle hvorfor mennesket er en så vellykket dyreart. Eller er vi det?

Wistrøms foredrag er basert på boken «Sapiens» av Yuval Harari. «Sapiens» ble gitt ut i 2014, og har siden den gang vært verdens mest solgte populærvitenskapelige bok.

I boken diskuterer Harari hvorfor mennesket er den dyrearten som utviklet seg til å dominere verden på godt og vondt. Wistrøm gir oss en kort gjennomgang av Harari’s ideer og forklaringer.

Dyrisk

Videre byr Ringerike bibliotek på foredraget «Dyr til nytte, glede og besvær» ved Frank Rosell lørdag 21. september.

Professor Frank Rosell har forsket på bevere i over 20 år. Han er en av verdens fremste beverforskere og forskningen hans er filmet av BBC, tysk TV, TV2 og NRK.

I dokumentarserien Vill viten, som gikk på NRK høsten 2017, fikk vi følge med når det ble tatt helt unike opptak inni en beverhytte.

Rosell har også gitt ut barneboka «Beveren Bjørk», og vi tror dette foredraget kan passe godt som en familieaktivitet, selv om det nok ikke passer for de aller yngste.

Trening som medisin

Siste planlagte lørdagsuniversitet denne høsten blir om trening som medisin, og er ved førsteamanuensis Marie Støa. Støa tar utgangspunkt i «tingenes tilstand» med tanke på hvor fysisk aktive vi er og forekomst av livsstilsrelaterte helseutfordringer.

Med utgangspunkt i kroppens fantastiske maskineri, forklarer Støa på en enkel måte hva som skjer i kroppen når vi trener, og hvorfor trening og fysisk aktivitet kan virke mot veldig mange helseutfordringer. Videre tar hun tak i hva forskningen sier om hva slags type trening som er mest effektivt og hvorfor.

Ringerike bibliotek er veldig glade for å kunne samarbeide med universitetet på denne måten, og vi håper dette er en samarbeidsform som utvikler seg videre i årene som kommer.

LES OGSÅ: Nå deler de nyheten: – Dette blir en julegave til hele byen

Kommentarer til denne saken