«Viken viser vei» – en formulering fullstendig uten innhold

UENIG: Jan B. Fossum har svært liten sans for visjonen «Viken viser vei».

UENIG: Jan B. Fossum har svært liten sans for visjonen «Viken viser vei». Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Jan B. Fossum har liten sans for visjonen som er foreslått for det nye storfylket Viken. Han forklarer hvorfor i dette leserinnlegget.

DEL

Visjoner er positivt, å være visjonær betyr å se videre og bredere enn hva det blotte øye makter, å ha en bevissthet om noe det er verdt å strekke seg etter. «Rettferdighet» er det mange meninger om, men visjonen om et rettferdig samfunn bør ikke av den grunn vrakes.

Jan B. Fossum

Politikernes skepsis i Ringerikes Blad til Fellesnemndas forslag er betryggende lesing. «Visjoner» er hentet fra det private næringsliv for å styrke samhold og arbeidsmoral, glemme større eller mindre uenigheter, og minne om at vi sitter i samme båt.

Administrative grenser for å løse ulike samfunnsoppgaver vil alltid ha elementer av tilfeldigheter i seg. Behovet for samarbeid mellom instanser på tvers av faglige og geografiske forhold vil alltid være til stede. Dette kan ikke dikteres – enten det forsøkes målsatt eller formulert i blomstrende bokstavrim.

At ingen jeg kjenner forstår nettogevinsten ved å lage en administrativ enhet som «Viken» er nå så.

Men i dette tilfelle vil den foreslåtte visjonen dessuten garantert skape splid og strid ved bruken av «vei», der store deler av befolkningen i kjempeområdet benytter, og intenst forsvarer, bruk av formen «vei». Storfylket forsøkes vel ikke sukret ved å pakke det inn i en «visjon»?

Demokratiet står overfor store utfordringer i dagens Norge – og verden for øvrig. Vi trenger sårt folkevalgte som har uttalte eller indre visjoner for sine prioriteringer og beslutninger.

Dersom Viken var navnet på en person som ble spurt i et veidele, gir setningen mening. Som slagord for å skape lagånd for tusener av ulike offentlige ansatte, er «Viken viser vei» et tragisk, ikke engang komisk, eksempel på en formulering fullstendig uten innhold.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags