Vi må ikke glemme kjærlighet og omsorg | Roar Olsen

DIGITAL HJELP: - Akkurat nå gjør menigheter over hele Norge seg klare til å forandre verden, skriver Roar Olsen i Hønefoss menighet.

DIGITAL HJELP: - Akkurat nå gjør menigheter over hele Norge seg klare til å forandre verden, skriver Roar Olsen i Hønefoss menighet. Foto:

Av
DEL

MeningerI disse dager, hvor alt føles litt skremmende, alt vi egentlig har lyst til å være med på, blir avlyst eller utsatt på ubestemt tid.

Vi mister vår daglige kontakt med våre nære familiemedlemmer, våre kollegaer, det er slutt på stikke innom for en kaffe og en prat.

LES OGSÅ: Til Malawi for å kontrollere at nødhjelpen kommer frem: – Det kommer til å vekke mange følelser

I karantene

Noen er i karantene, andre har hjemmekontor og andre står på for at tannhjulene skal fortsette å kjøre.

Men vi må ikke glemme medmenneskelighet og varme, kjærlighet og omsorg. Det er så lite som skal til for å ta en telefon, stikke innom og ta en kaffekopp på terrassen i god avstand. Vi kan glede oss til klemmen, den kommer senere.

Men vi må heller ikke glemme de som bor lengre vekk fra oss. De som ikke er like ressurssterke som oss i et av verdens rikeste land.

Digital fasteaksjonen

Tirsdag 31. mars skulle alle konfirmanter fra alle menigheter på Ringerike gått fra dør til dør, tradisjonen tro, med bøsser fra Kirkens nødhjelp og fasteaksjonen 2020.

Denne aksjonen har nå vært avlyst over en tid, og nye tiltak har blitt satt i sving for å klare og samle inn like mye penger som i fjor og året før. Kanskje til og med sette nye mål og vinne over fjorårets resultat i kroner og øre.

Akkurat nå gjør menigheter over hele Norge seg klare til å forandre verden, et liv om gangen. Det gjøres for å samle inn penger til Kirkens Nødhjelps digitale fasteaksjon.

Det hjelper å hjelpe

I oktober var vi fire personer fra Ringerike på tur til Malawi i Afrika, med Kirkens nødhjelp. Sognepresten i Haug Lena Rós Matthíasdóttir, sognepresten i Ullerål Nils Christian Skjauff, Hanne Kroknes fra Sentrumkirken og undertegnede fra Hønefoss menighet.

Vi så med egne øyne at den hjelpen som vi gir fra Norge virker. Det er de små ringene som gir de gode effekter etter hvert. Intet bygge spå en dag, og det samme skjer med midler vi sender ut av landet for å hjelpe de som virkelig trenger hjelp.

Dette er langsiktig og møysommelig arbeid som over tid kan gi positive ringvirkninger for de små lokalsamfunn. Lokalsamfunn som ikke har midler, ikke har vann, hvor barna går mange kilometer til og fra skole daglig.

Skoler som ikke har bøker, ikke har blyanter, kanskje ikke har vann. Barna går hjemmefra når sola står opp morgenen, uten mat og drikke for å lære seg litt av nødvendig kunnskap. Når de kommer hjem på kvelden får de kanskje dagens første måltid og noe vann å drikke.

Det gjør vondt å se slik scener, men vi kunne på turen se at hjelpen virker, langsomt bygges samfunn opp. Langsomt endres tankesett, langsomt begynner likestilling mellom jente og gutt å endres.

Små fremskritt hver dag

Rundt om i Malawi, på forskjellige steder så vi hvordan hjelp til selvhjelp gir gode ringvirkninger.
På et av stedene var en gjeng med ungdommer samlet rund et par prosjekter som skaper økonomi til hverdagen.

Her var jentene i gang med å sy sanitetsbind, som de selv kunne bruke og selge videre for små penger til de som trenger dette en gang i måneden.

– Der er mye fattigdom. Jeg trodde det nesten ikke selv da jeg så det

Hvis man ikke har disse sanitetsbind kan man heller ikke være utenfor egen hytte. Man kan ikke gå på skole, ikke har man mer tøy enn det man står og går i, derfor må kan kanskje bruke egne klær for vaske bort menstruasjonsblod.

Andre i denne gruppen har fått en bakeovn, hvor de baker boller og brød og selger videre. Her er også inntekten av arbeid en viktig faktor for videre entusiasme til å hjelpe hverandre å nå felles mål.

Som Chisomo «Grace» Mizatis sa; - nå har jeg fått noe å stå opp til hver dag, når sola kommer opp over åsen om morgenen så smiler jeg og gleder meg til å møte alle mine venner. Så kan vi jobbe sammen og vi finner glede og styrke i hverandre til å møte neste dag.

Vi er ikke lengre alene, vi behøver ikke gjøre ting vi ikke har lyst til. Vi kan stå imot press fra menn som ikke vil oss noe godt.

Ved utgangen av hver måned har vi regnskapsgjennomgang og blir enige om hva vi gjør videre. Investeringer og utbetalinger av lønn til alle som har vært med. Nå har vi investert i en symaskin så vi kan lage flere sanitetsbind og tjene mer penger til oss alle.

Enkel yrkesopplæring og felleskap gir kraft til verdighet, stolthet og selvstendighet. Kirken nødhjelp har vist meg at det nytter. Selv om det er langt igjen, er det små fremskritt hver eneste dag.

Klimaendringer i hele verden

Vi ser at klimaendringene har alvorlige konsekvenser. Tørke og flom ødelegger livsgrunnlaget til folk og tvinger stadig flere på flukt. Folk mangler rent vann, blir syke og i verste fall dør.

Kirkens Nødhjelps fasteaksjon handler i år om å gi rent vann og opplæring i hygiene til mennesker som kjenner på kroppen at klimaet forandrer seg.

Som for 10 år gamle Kila i Beseko i Etiopia. Landsbyens eneste vannkilde var den røffe og skitne elva som gjorde at folk ble syke. Det voldsomme regnet la hele avlinger under vann. Folk ble så syke at flere pakket tingene sine og flyktet. Kila kunne ikke gå på skolen, de måtte hjelpe familiene sine for å få hverdagen til å gå rundt.

Fra flukt til blomstring

Etter at de fikk rent og trygt vann med midler fra Kirkens Nødhjelp og det norske folk gjennom TV-aksjonen, har landsbyen vokst til 8.000 innbyggere, butikker og marked blomstrer, Kila kan gå på skolen og begynne å drømme om en bedre fremtid. Vann forandrer virkelig alt.

Pengene fra Fasteaksjonen gjør det mulig å endre liv. Unge jenter trenger ikke lenger bruke flere timer daglig for å hente skittent vann fra vannkilder de deler med dyra. Folk holder seg friske, kan jobbe og gå på skolen.

Klimaendringene sender mennesker på flukt, skaper mer fattigdom og prekær vannmangel. Pengene fra Fasteaksjonen bidrar til at Kirkens Nødhjelp kan gi mennesker over hele verden tilgang til rent og trygt vann, trygge toaletter og opplæring i hygiene.

I en tid der influensaviruset korona sprer seg over stadig større områder av verden, har nettopp viktigheten av hygiene fått et fornyet fokus. For Kirkens Nødhjelp har hygiene alltid gått hånd i hånd med det å sikre folk rent vann. Og denne kombinasjonen redder liv. Hver eneste dag.

Hvordan kan du støtte?

På Facebook har de forskjellige menighetene i Ringerike lagt ut en digital innsamling, hvor man trygt kan gi et eller flere beløp inn via disse Facebook-sidene.

Du kan også vippse penger til nummer: 2426 eller via alminnelig bankkontooverføring: 1594 22 87493


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags