Olav Relling: Umenneskelige hensyn i asyl- og flyktningpolitikken

Artikkelen er over 2 år gammel

– Det er forståelig at enslige mindreårige flyktninger velger å gå i dekning «under jorden», og må livnære seg av kriminalitet, skriver Venstre-medlem Olav Relling i dette innlegget.

DEL

LeserinnleggDet er egentlig liten forskjell på regjeringspartiene og de øvrige politiske partiene på Stortinget når det gjelder asyl- og flyktningpolitikken. Det er først og fremst når det kommer til enslige mindreårige det er størst uenighet om blant partiene.

Det bør være alminnelig kjent at det er vedtatt en betydelig innstramming for unge asylsøkere. Dette gjelder hovedsakelig gutter, blant annet fra det borgerkrigsherjede Afghanistan.

På ulike flyktningmottak i landet sitter det i dag rundt 300 mindreårige asylsøkere, som må ut av landet når de fyller 18 år. Det er 130 av disse flyktningene, som blir nektet opphold i løpet av denne høsten. Dette er flyktninger som kom i 2015, er alderstestet og ble da vurdert som 16-åringer.

Olav Relling

Venstremedlem

Utover høsten blir disse unge asylsøkerne hentet av politiet og etter hvert satt på flyet med eskorte til Afghanistan. I hovedstaden Kabul er det ytterst lite sannsynlig at det venter noen familie eller nettverk for øvrig. Derimot er det overhengende fare for at de kan bli «plukket opp» og tvangsrekruttert til Taliban, IS og andre terrororganisasjoner, når de vender tilbake til hjemlandet.

Jeg tillater meg å poengtere at ordningen med midlertidig opphold for mindreårige synes for meg å være en «kald» asylpolitikk. Dette berører ungdommer, som først blir «oppbevart» her, for så å bli nektet opphold når de er gamle nok (18 år).

I denne sammenheng vil jeg understreke at det tidligere har vært rimelighetsvilkår i asyl- og flyktningpolitikken for blant annet ungdommer. Det førte til at svært få ble kastet ut av landet med tvang.

Med asylforliket i 2015 ble rimelighetsvilkåret fjernet. Dermed kan mindreårige under 18 år også bli tvangssendt ut av landet når det er urimelig, selv om de blir sendt tilbake til flukt, borgerkrig og terror i sitt eget land.

Det er Ap, Frp, Høyre og Sp som står sammen om innstrammingene i asylforliket. KrF, MDG, SV og Venstre ønsker å fjerne hele ordningen med midlertidig oppholdstillatelse.

Det er for meg urimelig at ungdommer blir tvangssendt til internflukt i Afghanistan, der det er både farlig og utrygt å oppholde seg for mindreårige. Det er derfor høyst forståelig at asylungdommer her i landet gruer seg så mye til sin 18-årsdag at de blir psykisk syke, kanskje også i ytterste ende prøver å ta sitt eget liv.  

Det er også forståelig at de velger å gå i dekning «under jorden», og må livnære seg av kriminalitet.

Innvandrings- og integreringsministeren fra Frp bærer korset rundt halsen. Det symboliserer han som omtales som Menneskesønnen i Bibelen. Det står i den hellige skrift: Det dere gjør mot en av mine minste søsken har dere gjort mot meg.  

I høst tillater innvandrings- og integreringsministeren å gjøre dette 130 ganger.  

Symbolikken til statsråden fortoner seg derfor som både hul og lite troverdig.

Asylforliket fra 2015 bør også være et paradoks og tankekors for alle stortingsrepresentantene fra Ap, Frp, Høyre og Sp, som har påtatt seg å føre en inhuman og urettferdig flyktningpolitikk overfor unge asylsøkere.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags