Øyvind Lien: Småpartiene må ta ansvar

– Småpartier har makt. Og med makt følger også ansvar, påpeker nyhetsredaktør Øyvind Lien.

– Småpartier har makt. Og med makt følger også ansvar, påpeker nyhetsredaktør Øyvind Lien. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Hvem har spurt Høyre og Erna Solberg om hvor aktuelt det er å kaste Fremskrittspartiet ut av regjeringsbygningen, spør nyhetsredaktør Øyvind Lien i denne kommentaren.

DEL

KommentarDet er snaue to uker igjen av valgkampen, og resultatet er helt åpent. Små marginer gjør at det kan tippe begge veier, og de små partiene kan bli avgjørende.

Men så langt er det vanskelig å tolke spesielt Venstre og Kristelig Folkeparti. De snakker om en Høyre-regjering med tillegg av sentrumspartiene, altså uten Fremskrittspartiet.

Dette kommer fra partier som for tiden er under sperregrensen, og forresten: Hvem har spurt Høyre og Erna Solberg om hvor aktuelt det er å kaste et prosentvis stort og stadig sterkere fremskrittsparti ut av regjeringsbygningen?

Øyvind Lien

Nyhetsredaktør i Ringerikes Blad

Støttepartier

Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V) er i inneværende periode støttegarantister for den sittende regjeringen, inkludert Fremskrittspartiet. Men ut fra hva vi hører nå, kan det virke som om de nærmest er garantister for at den samme regjeringen må gå av, dersom Frp fortsatt skal være med på laget.

Mye kan skje på fire år, og det går an å endre holdninger til andre partier, men litt underlig er det at man går fra å være medarbeider til å være motarbeider.

Så hva vil de små partiene? Den mest utydelige akkurat nå er KrF-leder Knut Arild Hareide, og det synes tydeligvis ikke velgerne noe særlig om, ifølge målinger de siste dagene. (3,7 prosent på TV2-måling søndag).

Hva svarer han dersom Erna og Siv inviterer til selskap? Og hva er svaret når Ap-Jonas ringer en sen mandagskveld i september?

Stor makt

Småpartier har makt, lik det eller ikke. Noen vil mene altfor stor makt. Og med makt følger også ansvar. Dette må de små partiene ta på alvor. Som vi har påpekt flere ganger tidligere på kommentarplass i Ringerikes Blad: Velgere forventer tydelighet og visshet om hva stemmen deres skal brukes til. Og de forventer en retning.

Så til Hareide og Skei Grande. Hva vil dere? Vil dere ha en borgerlig regjering eller vil dere kaste Erna og Siv ut av regjering? Dere har fortsatt noen dager på dere til å forklare.

Nå skal det sies at småpartiene på venstresiden har vært tydeligere i denne valgkampen, ja det stilles faktisk ultimatum. Og her har vi en annen side ved demokratiet som er ganske underlig:

Miljøpartiet De Grønne (MDG), med Rasmus Hansson i spissen, har på nevnte TV2-måling en oppslutning på 4,6 prosent. Partiet går lengre enn de fleste når det gjelder klima- og miljøpolitikk, og har for eksempel som absolutt krav at all ny oljeleting stoppes, med den følge at petroleumsindustrien bygges ned.

Ikke flertall

Verken Høyre eller Arbeiderpartiet går god for denne politikken, men like fullt kan det lille partiet i ytterste konsekvens fargelegge politikken med meninger det på ingen måte er flertall for i det norske samfunnet.

Fordi det skal dannes regjering. Og fordi enhver stemme teller når maktbalansen skal settes.

Det er dette som kalles demokrati.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags