Ved nærmere ettertanke bør en ikke være overrasket over valgresultatet. Over lengre tid er det lett å se at publikum vil ha samarbeid og er lei av partienes hang til å kritisere hverandre og hele tiden være negativ til det som kommer fra andre partier. Spesielt i denne valgkampen var Ap med partileder Støre i spissen usedvanlig kritisk og negativ til alt som Regjeringen utførte og sto for.

Slik mangel på evne og vilje til å se andres synspunkter og dermed manglende kompromissvilje, tror jeg publikum misliker. Her tror jeg en viktig del av forklaringen til Aps dårlige valg ligger.

LES OGSÅ: Per Stamnes: Sur valgkamp

 Per Stamnes

 

Protestparti

Nå har Støre antydet en enda hardere og mindre kompromissvillig opptreden i tiden framover. Dem om det og lykke til med ytterligere nedgang. Det er imidlertid uhyre skuffende og skremmende at et så stort og samfunnsbyggende parti som Ap beveger seg mot å bli et rent protestparti hvor kortsiktig partitaktiske hensyn går foran alt.

Det er ikke slike holdninger som bør legges til grunn for politikernes arbeid i Stortinget. Det er samarbeid og løsningsorientert opptreden som vil bringe Norge framover. Konfrontasjonsopptreden vil bringe Stortinget og politikerne til vanry til stor skade for demokratiet.

Samarbeid

Noe av den samme tendensen kan være en medvirkende forklaring til Venstre og KRF, s dårlige valg. Jeg tror ikke den høye temperaturen de har bidratt til i noen enkeltsaker de siste fire år, har tjent de to partiene. Sett i forhold til partienes størrelse, tror jeg publikum oppfatter dette som manglende samarbeidsvilje.

De to partiene bør ikke la seg friste til å utnytte sin vippeposisjon for sterkt. Det kommer alltid en dag i morgen. Partiene må alltid huske på at publikum er mere opptatt av samarbeid og beslutningsevne enn partimessige egenmarkeringer.

Så må man huske at regjering og storting er til for å lede Norge framover, og ikke til for de politiske partier.