Det falt tydeligvis Arbeiderpartiets Alf Meier tungt for brystet at Ringerike Høyre (RH) ønsker å bli Ringerikes største parti og få ordføreren etter valget i september.

Særlig virker Meier opprørt over at RH påpeker at Arbeiderpartiet har styrt denne kommunen siden 1964, og styrt den rett inn på Robek-lista.

Dessverre for Alt Meier og Ringerike Arbeiderparti er dette virkeligheten.

Ap så seg tvunget

Alf Meier påpeker, ganske riktig, at RH ble med i det flertallssamarbeidet, som fortsatt fungerer, etter valget i 2007 og at kommunen havnet på Robek først i 2009.

Meier ønsker muligens å gi inntrykk av at det er Høyres inntreden i ledelsen av kommunen som er årsaken til den triste inntreden på Robek.

Virkeligheten er vel snarere at Ringerike Arbeiderparti så seg tvunget til å ta med de borgerlige partiene Høyre, KrF og Venstre i et samarbeid for å rette opp vanstyret med partiene på sosialistisk side. Nå, snart åtte år senere, er fremdeles Ringerike kommune på Robek, altså under fylkesmannens administrasjon.

Lyspunktet er imidlertid at det per dato bare står om et par millioner kroner, så er vi ute av ROBEK. Det betyr at Ringerike kommune ganske snart igjen er herre i eget hus.

Penger vi ikke har

At vi er på Robek betyr at kommunen har brukt penger vi ikke har. Vi har dratt kredittkortet, og alle som har gjort det vet at pengene må betales tilbake før vi igjen er kredittverdige. Akkurat nå har ikke kommunen ny kreditt.

Det er derfor ikke vanskelig å forstå at Aps Alf Meier i Ringerikes Blad onsdag forsøker å gi Høyre ansvar for Robek. Det er tross alt valg ganske snart.

Det er også oppsiktsvekkende at Solidaritetslista i avisens nettmøte 20. august gir uttrykk for at «vi har ikke vært så ivrige på å komme ut av Robek». Det betyr at Solidaritetslista ikke synes det er så viktig med nytt sykehjem og ny skole?

Det har altså straks tatt åtte år å komme ut av Robek. At vi synes å klare det nå skyldes ikke minst at de samarbeidende partiene, med Ringerike Ap i ordførerstolen, har gjennomført mange innstrammings- og spareforslag fra Ringerike Høyre.

Så ja, Ringerike Høyre har mye «skyld» for at denne kommunen har måttet skjære inn og spare. Det har dessverre vært nødvendig for å få kommuneøkonomien på rett kjøl.

Også vi i Høyre synes det er morsomt å bruke penger på gode tjenester til innbyggerne, men vi kan ikke fortsette å bruke penger vi egentlig ikke har. Det er ikke slik at en snill stat kommer og hjelper oss med milde gaver. Dette gjelder uansett om vi har en blå eller en rød regjering på Stortinget.

Fornyet tillit?

Så derfor spør vi i Ringerike Høyre igjen:

Ringerike Arbeiderparti har styrt denne kommunen siden 1964, og de styrte den rett inn på Robek. Fortjener sosialistene fornyet tillit?