På «Utsikten» kan alle oppsøke minnestedet | Anette Morén og Rasmus Lindberg

ALTERNATIVENE: Dronefoto  med Utstranda-kaia og «Utsikten» markert.

ALTERNATIVENE: Dronefoto med Utstranda-kaia og «Utsikten» markert. Foto:

Av

Morén og Lindberg mener det er uvitenhet knyttet til "Utsikten" i Hole. Les mer om dette i innlegget.

DEL

MeningerVil takke Tom Olsen, Ap (Ringerikes Blad 7. aug.) og Hege Irene Fossum, KrF (10. aug.) for at de bekrefter det faktum at verken politikere, Statsbygg eller lobbygruppen for de pårørende, vet hva de prater om.

De sier de lytter, men de hører tydeligvis ikke hva som blir sagt. Det som benevnes «Utsikten» ligger nemlig IKKE på rasteplassen ved E16.

Faktum er at «Utsikten» ligger flere hundre meter nedenfor fjellskråningen. På et fredfullt sted utenfor rekkevidden av lyder og med en fantastisk utsikt over Utøya. Å argumentere mot «Utsikten» uten å ha vært der, er respektløst. Vi vil derfor oppfordre samtlige involverte til og besøke stedet.

Først da kan man uttale seg. Ved å velge «Utsikten» til plassering, har alle mulighet til å oppsøke stedet, om de ønsker og uten å være til sjenanse for naboene.

Og til Martin Kolberg, Ap (RB 7. aug.), er det noen som bør gå i seg selv å tenke gjennom situasjonen, så er det vel ikke de som tvinges til å bo midt i en turistattraksjon, men heller de som etter åtte år fremdeles jobber etter sin egen agenda. Denne uverdige debatten har i alle år handlet om plasseringen. Det er forunderlig at man ikke vil forestille seg hvordan det vil være å bo inntil 77 «gravstøtter». «Respekt og anstendighet», overfor hvem, Tom Olsen?

I A-magasinet #23 (Aftenposten) refererer Ingvild Fjellveit til professor i sosiologi, James Hawdon, som uttaler følgende; «– Et sted blir «brandet» av slike hendelser, og det blir en del av stedets identitet. Så ikke nok med at innbyggerne må håndtere sin personlig sorg og følelsene de har for lokalsamfunnet. De må også håndtere den negative merkelappen de har fått av omverdenen». Og nå skal Hole kommune få sin merkelapp og identitet?

De seneste trendene innen turistnæringen har blitt åstedsturisme, katastrofeturisme og morbid turisme. Den mørke turismen, som den kalles i Dagbladet 3. juli.

Verdens ulykker og terrorhandlinger slåss om turistenes oppmerksomhet. Vakre postkort har blitt erstattet av selfie-bilder. Å ta bilde av seg selv foran gasskamrene i Auschwitz, huset til Josef Fritzl i Østerrike og den havarerte reaktoren i Fukushima i Japan, hører til de mest populære.

Filmene om Tsjernobyl og Utøya har allerede fått etterfølgere i filmen «Atlantics», om båtflyktningene i Middelhavet. Og glem ikke den direktesendte massakren fra Christchurch på New Zealand, som ble lastet ned av millioner! Og nå skal Utøya bli en del av denne bisarre trenden? Er dette verdig de berørte etter 22. juli? Prøv og forestill Utøya sett gjennom et gitter, det foreslåtte minnesmerket, og du ser ungdommene som ble fanget på øya! Symbolikken er slående.

Etter åtte år, fremdeles snakker vi – og bruker enorme summer på – et gedigent, (alt annet enn «lavmælt») minnested. Og sjelden er det noen som tar til orde og undrer seg over de bakenforliggende årsakene. Og hvem bryr seg om ungdommene som overlevde ...?

Som plassering for minnesmerket har «Utsikten» blitt foreslått av naboene. På samme sted finnes også forslag på kombinert minnelund, minnested, lærested og utsiktsplattform.

Lørdagens skyteepisode i moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum, viser tydelig at et lærested behøves. En etnisk norsk mann – han var 12 år da Utøya-massakren skjedde – skjøt seg vei inn i moskeen. Han var ikledd uniform og hjelm og hadde flere våpen. Kan noen forklare hvordan et minnesmerke på Utstranda-kaia skal kunne motvirke radikalisering og voldsbasert ekstremisme? Hvor mange flere skyteepisoder skal til ...?

Som Harald Heggen Brørby (RB, 2. aug.) så klokt formulerte ; «Et minnesmerke som skaper splid, bråk og ødelegger folks helse burde alle være enige om at ingen ønsker».

Et siste spørsmål til våre politikere; Har dere lest «Psykososiale konsekvenser av nasjonalt minnesmerke i Hole kommune»? Denne rapporten (3/2015) fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, burde ligge på alle våre folkevalgtes nattbord.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags