Gå til sidens hovedinnhold

Tom Olsen: Minnested på rasteplassen E16

Artikkelen er over 4 år gammel

Rasteplassen er det dårligste forslaget av de alle, skriver Tom Olsen på vegne av pårørende etter Utøya-terroren.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Utstranda vel kjører frem forslaget om minnested på rasteplassen ved E16. Begrunnelsen er at de ikke ønsker trafikken på Utstrandaveien, og at det vil bli følsomt å se besøkende komme til et minnested. Selv om de flotte minnestedene som er foreslått idag, vil ligge nesten skjult for innsyn.

De stoler ikke på Statens vegvesen, som sier at det erfaringsvis ikke kommer mange besøkende til et slik minnested. Utstrandaveien er gamle E16, og har liten trafikk i dag. Veien vil ikke ha noe problem med den trafikkbelastningen som et minnested vil gi.

LES OGSÅ: Chaffey: – Vi har ikke bestemt oss for minnested

Det jeg mener, er at velforeningen glemmer at det kommer en stor firefelts motorvei, i 110 kilometersklasse, på E16. Det vi kreve store på- og avkjøringsramper. Det kan ikke sammenlignes med rasteplassene som er der i dag.

På oversiden av veien går fjellet rett opp, og på nedsiden av veien stuper terrenget etter cirka 200 meter.

I tillegg til motorvei og avkjøringsramper, skal det bygges et minnested, parkeringsplasser, toaletter og så videre. Bare to rasteplasser som idag, krever store områder.

Rasteplassen er forøvrig full hver natt, med trailere, hele året.

Vi som har bodd i nærheten av rasteplassen i mange år, ser at når busslastene kommer, velter turistene ut i terrenget og gjør sitt fornødende. De klarer ikke å stå i kø!

Det er forskjell på menneskers oppførsel på en rasteplass, og et minnested. Vi kan ikke forlange at mennesker som skal besøke et minnested, skal passere trailere og turister, som har et helt annet behov. I tillegg kommer støyen fra motorveien.

Hvor blir det av verdigheten, tenker jeg?

Det jeg er redd for, er at hvis det blir et minnested på rasteplassen, kommer innkjøring til å bli fra Utstrandaveien. Å lage en vei fra nedsiden og opp, igjennom boligfeltet, blir mye billigere enn to enorme på- og avkjøringsramper fra en ny motorvei.

At minnestedet vil ligge så langt ut på kanten at det vil virke som et «fyrtårn» for alle som bor langs Utstrandaveien, er det ingen som har tenkt på.

Et minnested på rasteplassen, vil helt sikkert også trekke flere biler ned på Utstrandaveien, fordi det vil virke som et «reklameskilt.» Det vil også trekke mange gående fra rasteplassen, det er kun 300 meter i luftlinje ned til Utstrandaveien og Utøyabrygga. Det er en fin vei der, i dag!

Summert er rasteplassen det dårligste forslaget av de alle. Uverdig, støyete og vil trekke mye folk ned på Utstandaveien. Samtidig som det vil bli det desidert dyreste.

LAILA GUSTAVSEN: – Nok er nok

Tom Olsen

På vegne av pårørende

Kommentarer til denne saken