Hole kommune vil tape i en rettssak om minnesmerket | Eva Bekkelund-Eriksen

PÅ KAIA:  - Politikerne kunne valgt en annen løsning, men det ville de ikke høre snakk om, skriver Eva Bekkelund-Eriksen.

PÅ KAIA: - Politikerne kunne valgt en annen løsning, men det ville de ikke høre snakk om, skriver Eva Bekkelund-Eriksen. Foto:

Av

Dersom ingen tar til fornuft innen saken kommer i kommunestyret, er en av de skarpeste juristene på området klar til å møte Hole kommune i retten på vegne av beboerne, skriver Eva Bekkelund-Eriksen i dette leserinnlegget.

DEL

MeningerEt flertall i utvalget for plan og miljø i Hole har som kjent applaudert forslaget om å plassere 22. juli minnesmerket på Utstranda ved kaia til Utøya.

Det er snakk om en dramatisk kirkegård i bronse, med blant annet 77 søyler som strekker seg hele fire meter til værs med navnet til hver enkelt som ble drept denne dagen. At våre folkevalgte ombud er mer enn villig til å plassere denne gedigne kirkegården i et boligområde med hardt prøvede beboere er en skandale.

Om ikke dette er ille, sørger de samme politikerne for at både ordføreren og rådmannen antakelig må tilbringe de neste årene i en rettssal.

En offentlig skittentøyvask

Politikerne kunne valgt en annen løsning, men det ville de ikke høre snakk om. Senterpartiets representant stilte både spørsmål om politikere er inhabile i saken og fremmet forslag som ville ivareta beboerne, men ble møtt med en kald skulder.

Dersom ingen tar til fornuft innen saken kommer i kommunestyret, er en av de skarpeste juristene på området klar til å møte Hole kommune i retten på vegne av beboerne.

LES OGSÅ:

Kommunen kommer til å tape på grunn av uryddigheter i saksbehandlingen, lovbrudd og habilitetsproblematikk.

Det kommer til å bli en offentlig skittentøyvask, kringkastet i fjernsynet, i radio, i aviser og alle sosiale medier. Og det vil koste penger, som kommunen i realiteten ikke har. Hvordan noen kan være med på en så uforsvarlig politikk er knapt til å begripe. Og hvordan kan de la seg forføre av feil opplysninger?

Like mange hull i som i sveitserosten

Beboerne og deres advokat har dokumentert mange svakheter i måten kommunen har håndtert denne saken på. Det er en klar advarsel til oss andre som bor i Hole. Vi kan bli utsatt for det samme.

LES OGSÅ: Hole Frp støtter innbyggerne på Utstranda | Nina Lauritzsen og Gro Svarthoel (Frp)

For eksempel: Hvordan kan det ha seg at kommunens helseavdeling, som skal tjene innbyggerne, overser rapporter som entydig og uten tvil dokumenterer at plasseringen av det foreslåtte minnesmerket vil være en altfor stor belastning?

Ordføreren vet at arbeidet som er blitt gjort har like mange hull som i en sveitserost. Varaordføreren er fullstendig klar over dette. Andre politikere er informert. Hvorfor er det ingen som har grepet inn og stoppet denne onde sirkelen?

Har beboerne langs Utstranda bedt om en slik rettssak? De har ikke bedt om noe annet enn det enhver innbygger har krav på i et demokrati: Bli hørt, respektert og tatt på alvor. Beboerne har levert meget god dokumentasjon til våre folkevalgte ombud slik at politikerne har vært i stand til å ta informerte valgt. Derfor er dette politikernes ansvar.

Er en rettssak i innbyggernes interesse?

Som lokalsamfunn må vi stå sammen og ikke splittes opp. Vi trenger politikere og politisk lederskap som samler og forener og først og fremst tar vare på innbyggerne på en klok og god måte. Er en rettssak realistisk?

Beboerne langs Utstranda har tidligere vist at de kan stå opp mot statlige myndigheter og vinne fram. Snakket om rettssak er derfor ingen tom trussel.

Selsomt og alvorlig

Det hele er en nokså selsom affære: Beboerne fikk i sin tid penger av kommunen til advokathjelp for å gå til sak mot regjeringen. Det foreslåtte minnestedet på Sørbråten ble stoppet før det kom så langt.

Regjeringsadvokaten innså at dette ikke var en vinnersak. Noen av de samme politikerne som var med på å gi penger til advokathjelpen, har nå snudd ryggen til innbyggerne.

Dette gjelder særlig politikere fra Høyre. Da må spørsmålet stilles: Hvor er lederskapet? Er det noen som har autoritet eller driver alle i partiet privatpraktiserende virksomhet?

Anita er unntaket

Senterpartiets varaordfører er et hederlig unntak i det politiske miljøet. Anita Haugland Gomnæs arbeider med løsninger basert på sunn fornuft og som vil ivareta både innbyggere og berørte etter denne tragedien. Ingen skal stå igjen som tapere.
Derfor bør alle politikere og vi andre støtte varaordførerens konstruktive arbeid.

Nettopp i en tid preget av brutalisering, egoisme og grådighet må vi i Hole vise at vi står for det motsatte: Vi må være rollemodeller og vise oss som de anstendige menneskene vi er og sørge for at alle innbyggere blir tatt vare på.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags