Det skal være lett å ha mensen | Nora Prøsch Meier (AUF)

SKAM: - Det skammes, ties og hemmeligholdes, og det er kleint å kjøpe bind på butikken. Sånn er det mange jenter som føler det når de har mensen, skriver Nora Prøsch Meier i dette innlegget.

SKAM: - Det skammes, ties og hemmeligholdes, og det er kleint å kjøpe bind på butikken. Sånn er det mange jenter som føler det når de har mensen, skriver Nora Prøsch Meier i dette innlegget. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Ved å ha gratis sanitærprodukter tilgjengelig for alle kvinner ønsker AUF å bekjempe ulikhet, fremme likestilling og bedre kvinners helse, skriver Nora Prøsch Meier.

DEL

MeningerDet skammes, ties og hemmeligholdes, og det er kleint å kjøpe bind på butikken. Sånn er det mange jenter som føler det når de har mensen. Og det er ikke bare et kleint sosialt hinder, men også en stor utgift for mange. Hvorfor er det ikke naturlig å få gratis tamponger på skolen, når vi får gratis PC? Til tross for det likestilte samfunnet vi streber etter å ha, er mensen fremdeles en usosial utfordring både for kvinners helse og lommebok.

Vi går gjerne rundt grøten og omtaler det som «uka», «tante rød» eller bare «vondt i magen». Til å være en så naturlig del av livene våre er mensen et tabu vi sjeldent snakker høyt om og spesielt ikke med menn til stede. Reklamer på sanitetsprodukter fremstiller mensen som noe vi bør skammes over og holde hemmelig. Det skyldes delvis en skjev kjønnsbalanse hvor kvinner i mindre grad har fått sette dagsorden gjennom historien. I vesten blir ikke kvinner sett på som urenslige når de menstruerer som i Nepal. Vi blir ikke syke fordi vi må bruke tøyfiller som bind, eller dropper ut av skolen på grunn av manglende penger til tamponger som jenter gjør i Uganda. Men mensen er fortsatt en ulempe for kvinner i dag, både økonomisk og sosialt.

På skolen får vi gratis PC, bøker og skrivesaker, men ikke bind og tamponger. Mange unge jenter skammer seg, er flaue og livredde for å blø igjennom. Sanitetsprodukter er helt nødvendige for at vi skal kunne komme på skolen. Er det ikke da naturlig å få dem gratis på skolen på lik linje med linjaler og elektronikk? Jeg tror at det ikke bare vil hjelpe jenter økonomisk, men også ta vekk noe av stigmaet rundt mensen. Vi må slutte å gjemme bort tamponger i veska og vi må slutte å bagatellisere menssmerter. Sier vi «kan jeg låne en tampong» høyt istedenfor å hviske diskre til sidemannen, kan vi etter hvert normalisere mensen og gi unge jenter en litt enklere hverdag.

Flere har regnet ut prisen en kvinne betaler for sanitetsprodukter i løpet av livet. Tallet ligger på rundt 20 000 kr. For noen er dette lite, men for andre er det en stor utgift i et stramt budsjett til en hel familie eller en fattig student. AUF vedtok i sitt Likestillings- og inkluderingsprogram fra 2018 at vi ønsker å gjøre bind og tamponger kostnadsfritt tilgjengelig på skoler, helsestasjoner og hos fastlege. Enda viktigere, vi vil også gi ut menskopp kostnadsfritt hos skolehelsetjenesten, helsestasjoner og fastlege. En menskopp kan brukes i mange år og er et bærekraftig alternativ til engangsprodukter.

Gloria Steinem skrev i 1978 en tekst kalt «If men could menstruate». Her skrev hun blant annet at «mensen ville være en misunnelsesverdig og verdifull egenskap» og «menn ville skrytt av hvor lenge og hvor mye de blødde». I tillegg beskrev hun flere måter menn ville brukt sin mens til å hevde seg over det kvinnelige kjønn. Det er kanskje satt på spissen, men dette er ikke bare nok en klage fra en ung feminist med urealistiske ambisjoner.

Når en voksen mann ikke kan snakke om mensen ved middagsbordet eller en bestevenninne kvier seg for å si at hun har fått mensen for første gang da går alarmen i hodet mitt. Eller da det norske selskapet Cleancup lanserte sin reklamevideo som viste menstruasjon på en realistisk måte og mange, inkludert kvinner, kalte den “«ekkel» og «kvalm». Da vises det nok en gang hvor sårt vi trenger å snakke om temaet, gjøre produktene mer tilgjengelige og fokusere mer på kvinners helse. Ved å ha gratis sanitærprodukter tilgjengelig for alle kvinner ønsker AUF å bekjempe ulikhet, fremme likestilling og bedre kvinners helse.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags