Berit Helberg: Plotthund, naturhat og ubetenksomhet

ULV: - Har dette landet gått fullstendig av skaftet? Når det nå er foreslått plotthunder, kan umulig politikerne ha satt seg inn i hvordan disse hundene opererer, sier Berit Helberg i dette innlegget. Illustrasjonsfoto: Colourbox

ULV: - Har dette landet gått fullstendig av skaftet? Når det nå er foreslått plotthunder, kan umulig politikerne ha satt seg inn i hvordan disse hundene opererer, sier Berit Helberg i dette innlegget. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Artikkelen er over 2 år gammel

– Når det nå er foreslått plotthunder, kan umulig politikerne ha satt seg inn i hvordan disse hundene opererer. For det er blodige saker og det er slett ikke bare ulv som vil bli rammet når hundene først har slått inn instinktet i modus «drep», skriver Berit Helberg i dette leserinnlegget.

DEL

LeserinnleggDet er i de siste dagene skrevet høyt og lavt om å bruke såkalt plotthund i skogen for å «få bukt med» streifulv i de områdene det visstnok er kul umulig for sauebonden å ta ansvar for sine dyr på annet vis.

Ikke snakk om å verne

Dette er endog noe som skal tillates av Klima- og Miljødirektoratet. Merk at de ikke har navnet «Miljøverndirektoratet» lenger. For her er det ikke snakk om å verne verken klima eller miljø. Det er snakk om å herpe mest mulig i en sårbar tid for alt nytt liv som har kommet til i naturen.

Har ikke dette gått for langt nå? Ikke bare med tanke på enkelte sauebønders innbitte trang til å bite seg fast i subsidiene og tradisjonene, men også fra politikernes side og ikke minst media?

Berit Helberg

Medlem Bygdefolket for Rovdyr, Rovdyrviltets Røst og Foreningen Våre Rovdyr

Store overskuddslager

Hvor mange ganger skal rovdyrvernere skrive om de vanvittige tallene som ligger helt offentlig, men som ingen av de før nevnte evner å ta til etterretning? Overskuddslager, fra Norturas egne tall, media gir en flat beng i det. Politikerne også, som bare øser ut subsidier, tillater nye sauefjøs og stadig større saueflokker mens veggene på fryselagrene buler – hvor mange flere fryselagre må vi bygge til neste år når overskuddslageret har oversteget de forventa ca. 5.000 tonnene i år?

LES OGSÅ: Utvider fellingstillatelsen på ulv - og kan ta inntil to ulver

Blodige saker

Har dette landet gått fullstendig av skaftet? Når det nå er foreslått plotthunder, kan umulig politikerne ha satt seg inn i hvordan disse hundene opererer. For det er blodige saker og det er slett ikke bare ulv som vil bli rammet når hundene først har slått inn instinktet i modus «drep».

Problemet er ikke ulven. Problemet er hvordan hele dette saueopplegget er lagt opp. Problemet er antall sau. Penger som går til feil tiltak. Politikere som velger letteste løsning. Svinntall som blir oversett på lik linje med fryselager og naturen. Og media som velger de blodigste overskriftene.

LES OGSÅ: – Får vi helt ferske spor, må vi sette inn hund i jakta

Buffet til rovdyr

Jeg tenker med gru på hvordan overskriftene ville ha vært, om sauebøndene fikk det som de ville så de tre omstridte familiene på svenskegrensa ble utradert. Da hadde det flommet over av enslige streifulver fra Sverige, uten mulighet til å jakte i flokk på elg og som hadde vært nødt til å velge den letteste utvei: Buffèen som bøndene har satt ut billig til single rovdyr.

Det er – kort sagt – problemet. Og om rovdyrmotstandere og enkelte sauebønder ikke klarer å finne bedre motargumenter enn at jeg ikke har peiling på hva jeg snakker om, viser det kanskje at de selv ikke har det grann peiling på verken antall sau, svinn, overskuddslager eller hvordan plotthunder fungerer.

LES OGSÅ:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags